kuru incir reçeli kavanozları

Koyu bir kıvama sahip olan ve taze incir zamanını beklemeye gerek kalmadan kuru meyve kullanarak hemen her mevsim yapılabilecek kuru incir reçeli tarifi, temel olarak diğer reçel türleri ile benzer bir yapım sürecine sahiptir.

Ev yapımı ürünleri sevenlerin favorisi olan bu reçel, oldukça besleyicidir. 2 adet incirden oluşan 1 porsiyon kuru incir reçeli, ortalama 225 kaloridir. Bu nedenle eğer formunuza dikkat ediyor ve şeker hastalığı gibi kronik bir rahatsızlığınız bulunuyorsa kuru incir reçelini dikkatli tüketmenizde fayda var.

Peki kuru incir reçeli nasıl yapılır, biliyor musunuz? İşte kuruyemişin adresi Kuruyemiş Borsası’ndan 6 adımda kuru incir reçeli tarifi…

Kuru incirin kalori değerini öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Kuru İncir Reçeli Nasıl Yapılır?

Kahvaltıların vazgeçilmezi ev yapımı reçellerinize bir yenisini eklemek istiyorsanız kuru incir reçeli tam size göre! Bu reçel ile hemen her yerde bulabileceğiniz, her evde yer alabilen birkaç malzemeyi kullanarak enfes bir lezzet yaratabilirsiniz.

doğranmış kuru incir
Haydi gelin, kuru incir reçeli nasıl yapılır sorusunu malzemeleri listeleyerek cevaplamaya başlayalım:

  • 500 gram kuru incir
  • 5 su bardağı (1 litre) su
  • 3 bardak (500 gram toz şeker)
  • 2 yemek kaşığı susam
  • 1 tatlı kaşığı (10 gram) tereyağı
  • 1 su bardağı iri iri parçalanmış ceviz içi
  • 1 çay bardağı fındık kırığı
  • Yarım limon

Adım Adım Kuru İncir Reçeli Yapılışı

1. Adım: Kuru incirleri bol ve soğuk suda iyice yıkayın. 3 - 4 kez yıkama işleminden geçirmeniz gerekebilir. Yıkadığınız incirleri bir süzgece alın ve tamamen sularının süzüldüğünden emin olun.
2. Adım: Yıkanıp suyu süzülen incirleri küçük küçük doğrayın ve geniş bir kaba alın.
3. Adım: Geniş bir tencereye 5 bardak su ile 3 bardak şekeri alıp ocağın altını yakın ve orta ateşte şeker eriyip su kaynayıncaya kadar bekleyin. Kaynayan suya doğradığınız incirleri ekleyin ve 15 - 20 dakika pişirin.
4. Adım: Kuru incirleri 15 - 20 dakika pişirdikten sonra ocaktan alın ve iyice özdeşleşmesi için yarım saat dinlenmeye bırakın.
5. Adım: Pişen kuru incirleri dinlendirdikten sonra tekrar ocağa alın ve ocağın altını açarak 10 dakika daha pişirin. Ardından içine yarım limon suyu ve tereyağını da ekleyip bir 10 dakika daha kaynatın.
6. Adım: Ocaktan pişen kuru incirleri alın ve ilk sıcaklığını atması için bir beş dakika kadar bekleyin. Daha sonra içine ceviz ve fındık kırıkları ile susamı ekleyin. Mutfak içinde bir kenara alarak dinlenmeye bırakın. Bir iki saat sonra dinlenen ve soğuyan kuru incir reçelini cam saklama kaplarına ya da kavanozlara alabilirsiniz.

Kuru İncir Reçeli Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktaları

kuru incir reçeli

Kuru incir reçeli tarifi yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, belirli aralıklarla incir reçelini dinlendirmenizdir. Böylece reçelin kendine has koyu kıvamını kazanmasına ve kuru incirin tüm aromasını reçele geçirmesine yardımcı olabilirsiniz. Kuru incir reçeli yaparken dikkat etmeniz gereken diğer püf noktaları şunlardır:

  • Kuru incir reçelini yaptıktan sonra doğru kaplara aktarmak saklamanızı kolaylaştırır. Çok büyük ya da çok küçük kavanozlar yerine orta büyüklükte ve çelik kapaklara sahip cam kavanozlar tercih etmelisiniz. Böylece kuru incir reçelini daha sağlıklı ve uzun süre muhafaza etmeyi başarabilirsiniz.
  • Daha lezzetli ve güçlü bir aromaya sahip kuru incir reçeli için meyveleri bir gece önceden yıkayın ve geniş bir tencereye alın. Üzerine tarifte belirtildiği kadar şeker ekleyip sabaha kadar bekletin. Kuru incir suyunu salarak reçele eşsiz bir aroma sağlayacaktır.
kuru incir
  • Kuru incir reçelinin kendine özgü bir kıvamı vardır. Bu kıvamdan daha koyu bir reçel elde ettiyseniz içine bir miktar daha şekerli su ekleyip 10 - 15 dakika daha kaynatabilirsiniz.
  • Damak tadınıza uygun bir reçel kıvamı için incirlerin orta ateşte pişirilmesine dikkat edin. Yüksek ateşte dilediğiniz reçel kıvamını elde edemeyebilirsiniz.
  • Reçel için seçtiğiniz kuru incirlerin raf ömrünün geçmediğinden emin olmalısınız. Çürümeye yüz tutmuş, son kullanma tarihi yaklaşmış ya da uzun süredir kilerinizde yer alan kuru incirleri kullanmaktan sakının.
  • Kuru incir doğası gereği şekerli bir besindir. Kuru incir reçeline tarifte yer alandan fazla şeker eklemek reçelin tadını değiştirebilir. Eğer çok şekerli reçellerden hoşlanmıyorsanız şeker miktarını biraz düşürebilirsiniz.
  • Kusursuz bir kuru incir reçeli tarifi için limon suyu kullanmayı unutmayın. Limon suyu reçelin şekerlenmeden uzun süre raf ömrünü koruyabilmesini sağlar.
  • Kuru incir reçelinin berrak cam gibi bir görünüme sahip olmasını istiyorsanız reçelin şerbeti kaynarken oluşan köpükleri temizlemelisiniz.

Kuru İncir Reçeli Nasıl Muhafaza Edilir?

cam kavanoz

Kuru incir reçelini yaptıktan sonra raf ömrünü uzatmak için ise saklama koşullarına uygun bir şekilde muhafaza etmek önemlidir. Hazırlanan reçeli soğuduktan sonra daha sağlıklı muhafaza edebilmek için cam kavanozlara da alabilirsiniz.

Cam kavanozları güneş ışığı almayan, kuru ve serin bir ortamda kapağını açmadan bir seneye kadar saklayabilirsiniz. Kapağını açtığınız kuru incir reçelini buzdolabında da muhafaza edebilirsiniz.

Kuru incir reçeli yaparken ihtiyaç duyacağınız kuru incir, ceviz ve fındık gibi kuruyemiş ürünlerine uygun fiyata sahip olabileceğiniz Kuruyemiş Borsası üzerinden ulaşabilirsiniz.

Taze ve kaliteli kuruyemiş ürünleri ile sektörün lider markaları arasında yerini alan Kuruyemiş Borsası, avantajlı ödeme seçenekleri ve uygun fiyatlarıyla sizleri bekliyor!

Kuru incir reçelinin yanı sıra ceviz reçeli hakkında bilgi edinmek için de buraya tıklayabilirsiniz.

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat2.010,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat870,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.815,00 ₺ + KDV(%1)