Fındıklara kim karşı koyabilir? Çikolata kaplı bir fındık görünce herhangi bir çikolata aşığının iştahı kabarabilir. Fındık lezzetli bir atıştırmalıktır ve birçok yemeğe de harika bir katkı sağlar.
Ama bir sır vereyim: bu kuruyemiş sadece damak tadınızı şenlendirmekle kalmaz aynı zamanda size çok önemli konularda sağlık faydaları sunar! Ayrıca pasta, çikolata, hatta ekmek gibi mutfağın çeşitli alanlarında da güzel bir bileşim imkânı sağlar.
Peki hayrete düşürecek kadar faydalı ve leziz bir fındık nasıl kavrulur? Fındık kavrulurken nelere dikkat etmeliyiz? İşin püf noktaları nelerdir? Hepsi ve daha fazlası sizin için derlediğimiz bu yazıda!
Fındık Nasıl Kavrulur?
Fındık nasıl kavrulur, dediğimiz zaman akla gelen belli başlı iki yöntem vardır: ilki tavada, ikincisi ise fırında kavurmaktır.
Çiğ bir şekilde alıp kendi metotlarımızla kavurmak hem eğlenceli bir uygulama olabileceği gibi hem de sizin kendi kriterleriniz de işin içindedir. Çoğu zaman yaz aylarında dallarından toplanan fındıklar çip olarak tüketilse de birçok fındık sever kışın da tüketmek için onu kavurur.
1) Tavada Fındık Kavurma Yöntemi
Gerekli malzemeler: büyük bir tava ve kendi hesaplarınıza göre bir miktar fındık.
İlk önce fındıklar kalın kabuklarından ayrılır. Kavrulacak olan fındıklar tavanın içerisine konulur. Fındık dolu tavayı ateşin üzerine bırakmadan önce ocağın kısık ateşte olmasına özen göstermek gerekir; çünkü ateşi fazla olduğu durumda, tavanın içerisindeki fındıkları yanarak ziyan olacaktır.
Fındık yanarsa da lezzeti kaçacak, hatta ağızda acımsı bir tat bırakacaktır. Yani fındık nasıl kavrulur, dediğimizde eğer ki tava kavurma yöntemini uyguluyorsanız buradaki en önemli husus tavadaki fındığın kısık ateş üzerinde pişirilmesidir.
Kısık ateşe bıraktığımız fındıkların 3 ila 5 dakika arasında altını üstüne getirmeli veya tahta kaşık yardımı ile devamlı karıştırmalıyız. Ateşin derecesinden sonraki en önemli husus da devamlı karıştırmak gerektiğidir. Aksi halde tıpkı yüksek ateşe bıraktığımız gibi yanık fındıklar elde ederiz. Karıştırma olayının da geç olması durumunda fındık yanacaktır. Yanan fındığın rengi siyah olur.
Daha sonra hazır olan fındıklar soğuması için 3 – 4 dakika kadar bekletilir. Hafif şekilde soğuyup ılık hale gelen fındıklar el yardımıyla birbirine sürülür ve kabukların tamamı soyulur. Daha sonra isteğe bağlı olarak da çayın yanında ikram edilir.
2) Fırında Fındık Kavurma Yöntemi
Fındık nasıl kavrulur, sorusunun bir diğer yanıtı da fırında kavurmak olarak karşımıza çıkıyor. Bu işlem tabii ki tavada kavurmaya kıyasla biraz daha fazla dikkat ister; çünkü fırının kapağını aralamak, yüksek ısıdan kaçınmak gibi önemli detaylar vardır. Fırında fındık kavurmada iki yöntem uygulanır. Bunlardan ilk işlem sırasıyla şu şekildedir:
- A) Kavrulacak olan fındıklar fırın tepsisinin içerisine bırakılır. Tepsiyi fırına vermeden önce fırın 5 ila 8 dakika arasında 100 dereceye ayarlanır ve fırının iyice ısınması beklenir. Tepsiyi fırına verdikten sonra fırın bu kez yaklaşık 200 dereceye çıkartılır. Tepsiyi fırına verir vermez 5 dakika kadar beklenir ve ardından tepsi tekrar fırından çıkarılır. Tepsiyi çıkarttıktan sonra ise tahta kaşık yardımı ile fındıkların yerleri değiştirilir, alt üst yapılır, yani iyice karıştırılır. Bu işlemi de tepsiyi çıkardığımız ilk 5 dakika içerisinde yapmak gerekir. Fazla ısıya maruz kalması durumunda tıpkı tavada fındık kavurmada olduğu fındıklar yanacak ve ziyan olacaktır. Fındık yüzeyindeki ince kabuklar yeterli ısıyla birlikte kendisini bıraktığında, yani soyulur vaziyete geldiğinde ise kavurma işleminin sonuna gelinmiş olunur. Fırından çıkartılan tepsi ortalama 5 dakika kadar ılımaya bırakılır. 5 dakikadan sonra da fazla soğumasını beklemeden bir kapalı kabın içine ya da bezin arasına konur ve son bir defa da burada fındıklar karıştırılır.
- B) İkinci işlemde de benzer noktalar vardır; ancak fırın ısısı, bekletme süresi değişiklik gösterir. Bu yöntem de şöyledir: İlk olarak fındıklar kabuklarından ayıklanır. Daha sonra fırın 180 dereceye getirilir ve fındıklar kavrulmaya başlanır. Ancak bu işlemde de fındıkları sık sık kontrol etmek gerekir ki yanma meydana gelmesin. Ara ara bir tahta kaşık yardımı ile de karıştırmak iyi olur. Karıştırılmasının nedeni ise fındığın her tarafından eşit derece kavrukluk elde edilmesi içindir. Fındıklar kavruldukça ince kabukları kendiliğinden soyulur ve fındıktan ayrılır. Kavrulan fındıklar şu anda nemli şekildedir ve oluşan bu nem fındıkları kısa bir süre soğumaya bırakıldığı gibi kendiliğinden geçecektir. Soyulan kabukların bir kısmı hala fındığın üzerinde olacaktır. Onları da ellerimiz arasında sürerek soyabiliriz. Artık fındıklar yenmeye hazırdır.
3) Mikrodalgada Fındık Kavurma
Fındık nasıl kavrulur, dediğimizde uygulanan iki popüler örnekten bahsettik. Onlara nazaran daha az tercih edilen bir yöntem olsa da mikrodalgada da fındık kavurmak mümkün.
Makinenin ebatlarına göre kullanacağınız bir tabak, tava sayesinde dış kabuklarını soyduğunuz fındıklar mikrodalgaya koyulur. Genellikle tıpkı çekirdekler gibi fındıklar için de mikrodalga ayarı için 800 watt önerilir. 4 ila 5 dakika arası beklettikten sonra fındıklarınız kavrulmuş vaziyete gelir.
4) Soba Ateşinde Fındık Kavurma
Fındık kavurmada en sık uygulanan yöntemler tavada ve fırında kavurmaktır; ancak tercihe göre soba ateşinden de istifade edebilirsiniz. Bunun için bir alüminyum tepsiye, dış kabuklarından çıkardığınız fındıklar koyulur. Sonra da yanan sobanın üstüne içi fındık dolu tepsi koyulur.
Yavaş yavaş ve sık aralıklarla karıştırılır. Tüm bu süre içerisinde tepsi bir bez ya da eldiven yardımı ile tutarak dengeye getirilir. Diğer yöntemlerde olduğu gibi soba ateşinde fındık kavururken de fındığın üzerindeki ince kabuklar soyulmaya başladığında kavurma işleminizin sonuna gelmiş olursunuz.
Daha sonra serin bir yerde kısa süreliğine bekletip ılık hale gelmesi sağlanır. Soğumaya başlayan fındıklar artık kavrulmuş ve servise hazır hale gelmiştir.
Fındık Nasıl Kavrulur Hakkında Ek Bilgiler
Fındıktan biraz daha farklı bir tat almak için kavurmayı deneyebilirsiniz. Durum ve tercihlerinize göre bu üç yöntemden biri ile işlemlerinizi gerçekleştirmeniz mümkün. Şu da var ki; ısı dereceleri ve bekletme süreleri kişiden kişiye ufak farklılıklar gösterebilir.
Örnek vermek gerekirse; fırında kavrulan fındığın ılıması için beklenen 5 dakika kimi için fazla kimi için de az bir süre olabilir. Biraz daha yanık fındık tercih edenler için ise sözgelimi tavada kavuruyorsanız kısık ateş derecesi biraz daha arttırılabilir.
Yine uygulamalarda değinmediğimiz bir nokta da fındığı isteğe göre tuzlamaktır. Fındık kavurmada tuzlama pek tercih edilmese de belli oranlarda tuzlayıp kavurmaya o şekilde geçmek de mümkün.
Ancak ilk defa fındık kavuruyorsanız tuzlama yapmanız ya da önerilen ısı ve sürelerin dışına çıkmanız tavsiye edilmez. Bunun için en iyisi bir ikinci uygulamayı beklemek olacaktır.
Bu püf noktaların size en uygun olanını birkaç deneme sayesinde kolaylıkla anlayıp uygulayabilirsiniz. Ek olarak; kavrulmuş fındık yeni demlenmiş bir çayın yanında lezzetine lezzet katacaktır.
Fındığın En Önemli Faydaları
Fındık nasıl kavrulur, her ayrıntısıyla öğrendikten sonra birkaç önemli faydasını da sıralayalım dedik: Kemik sağlığına, kas ağrıları ve krampa, kansere, kalp ve damar hastalıklarına, beyin sağlığına ve diyabete iyi gelen fındıkları tüm bu faydalarını sağlaması için günde bir avuç tüketebilirsiniz.