Akdeniz ikliminin egemen olduğu yerlerde yetişen keçiboynuzu, baklagiller familyasına ait bir bitki çeşididir. Sağlık açısından pek çok faydası bulunan bu bitki Akdeniz kıyılarının yanı sıra Kıbrıs, Libya ve Kaliforniya'da yetiştirilir.
Antik Yunan'dan günümüze kadar gelen keçiboynuzu, aynı zamanda kakaonun alternatifi olarak da tüketilir. Fakat, keçiboynuzunda migreni tetikleyen kafenoidler bulunmaz. Keçiboynuzu, bu yönüyle de masum bir çikolata olarak görülebilir.
Koyu kahverengi renkte bir bezelyeye benzeyen keçiboynuzu iyi bir lif ve antioksidan kaynağı olarak bilinir. Yaklaşık 6 gramlık bir keçiboynuzu tanesinde ortalama 14 kalori vardır. Peki mucizevi bir bitki olan keçiboynuzu nasıl yenir, faydaları nelerdir? İşte, bu soruların cevapları:
Keçiboynuzu Nasıl Yenir?
Anadolu'da harnup adıyla da bilinen keçiboynuzu, genelde öz ya da pekmez halinde tüketilir. Sindirim sistemi için faydalı olduğu söylenen besin, ishal ve kabızlık problemlerinin giderilmesinde çiğ olarak tüketilir.
Keçiboynuzu meyvesi, aynı zamanda kurutulup kavrulur ve toz halinde de tüketilir. Keçiboynuzu tozu asırlar önce tatlı ve hamur yapımında kullanılan bir bitkidir. Bu nedenle, tatlı ve kek yapımında keçiboynuzu tozu tatlandırıcı olarak rahatlıkla kullanılabilir.
Çiğ Olarak Tüketilebilir
Keçiboynuzu çiğ olarak tüketilebilen bir yiyecektir. Ancak çiğ olarak tüketilmesi uzmanlar tarafından çok fazla önerilmez. Bunun yerine pekmez ya da toz halinde tüketilmesi tavsiye edilir.
Kurutularak Yenebilir
Keçiboynuzu kurusu, kurutulmuş meyveleri seviyorsanız sizin için en uygun tüketim şekli olabilir. Kurutulan keçiboynuzu meyveleri, lezzetinin yanı sıra besin değerlerinden hiçbir şey kaybetmeden sunulur.
Pekmezi Yapılabilir
Keçiboynuzu daha çok pekmez yapılarak tüketilir. Keçiboynuzu pekmezinin kansızlığı giderme, bağışıklığı güçlendirme, cinsel gücü arttırma, balgam ve öksürüğü giderme gibi pek çok faydası olduğu söylenir.
Geceleri uyumadan 1 saat önce keçiboynuzu pekmezi tüketmek bronşların açılması, öksürük ve balgamın giderilmesi bakımından etkili olabilir.
Keçiboynuzu Tozu Halinde Kullanılabilir
Keçiboynuzu tozu; kurabiye, tatlı ve kek gibi hamur işi tariflerde geleneksel olarak kullanılan unlara alternatif olarak rahatlıkla tercih edilebilir. Yüzyıllar öncesinden beri ekmek ve tatlı yapımında kullanılan bu muhteşem yiyeceği günümüzde kolayca bulmak ve sofralara taşımak mümkündür.
Keçiboynuzu Özü Halinde Tüketilebilir
Keçiboynuzu, çekirdekleri ile birlikte preslenerek öz haline getirilebilir. Çeşitli gıdaların üretiminde stabilize edici madde olarak kullanılan keçiboynuzu özü, aynı zamanda çikolata aroması elde etmek için de tercih edilir.
Keçiboynuzu özü, harnup özü adıyla da bulunabilir. Pekmezine kıyasla daha konsantre ve daha kıvamlı bir yapıya sahiptir, aynı zamanda farklı tarifler için sulandırılarak kullanılması da mümkündür.
Keçiboynuzu Kürü Yapılabilir
Keçiboynuzu kürü pek çok rahatsızlığın önlenmesi ve tedavisi için kullanılabilir. Bazı keçiboynuzu kürü örnekleri şunlardır:
1 bardak sıcak keçi sütü içerisine 2 tatlı kaşığı keçiboynuzu tozu eklenerek elde edilen kür, kan şekerini dengelemek için kullanılabilir. Bu kür sabah ya da akşam içilerek tüketilebilir.
1 tatlı kaşığı keçiboynuzu pekmezi içerisine birkaç damla kadar limon suyu eklenerek öksürük için kür elde edilebilir. Bu kür her sabah aç karnına tüketilebilir.
Çayı Yapılabilir
Peki “keçiboynuzu içilir mi?” diye de merak edenlerden misiniz? Evet, yukarıdaki tüketim yollarına ek olarak keçiboynuzunu çay halinde de tüketebilirsiniz. Özellikle tatlı ihtiyacı hissettiğiniz anlarda muhteşem bir alternatif olan keçiboynuzu çayını hazırlamak ise oldukça kolay.
Keçiboynuzu çayı yapmak için yarım litre kaynar su içerisine 4-5 adet keçiboynuzu meyvesi küçük parçalara bölünerek atılır. Meyveler kapağı açık haldeki bir tencerede 5-6 dakika kadar kaynatılır.
Kaynayan çay biraz ılıdıktan sonra keçiboynuzu parçaları süzülür. Süzülen keçiboynuzu suyu aynı gün ve sonrasında 2 ay süreyle, günde 1 bardak olmak üzere içilebilir.
Günde En Fazla Kaç Tane Keçiboynuzu Yenmelidir?
Keçiboynuzu günde en fazla 2-3 adet tüketilmelidir. Fakat, çiğ tüketmek yerine pekmez ya da kür halinde tüketmek sağlık açısından daha faydalı olabilir.
Keçiboynuzunun Faydaları Nelerdir?
Keçiboynuzunun sağlık açısından birçok önemli faydası olduğu bilinir. Üst solunum yolu hastalıklarından cilt sağlığına kadar keçiboynuzunun faydaları aşağıdaki gibi listelenebilir:
- Keçiboynuzu kilo verme konusunda yardımcı olabilir. İçerisinde bulunan lif, vücuda açlık hissi veren ghrelin hormonu salgısını engelleyebilir ve bu sayede vücuda tokluk hissi verebilir. Öğünler sırasında aşırı yeme isteğini azaltabilir ve kilo sorununu önleyebilir.
- Kan şekerini dengelemeye yardımcı olabilir. Keçiboynuzu içeriğinde yer alan D-pinitol, vücutta insülin gibi hareket ederek kan şekerini düşürmeye ve dengelemeye destek olur.
- Doğal bir beslenme tarzı ile bol miktarda elde edilebilen potasyum, kalp ve damar hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilen bir maddedir. Keçiboynuzu da potasyum bakımından zengin bir yiyecektir.
- İshale karşı etkili olduğu söylenir. İçerisinde bulunan liflerden dolayı sindirim sistemi dostu olan keçiboynuzu, ishalin varlığında mevcut durumun iyileşmesine hızlı bir şekilde etki edebilir.
- Genellikle kışın ortaya çıkan soğuk algınlığı, grip ya da nezle gibi üst solunum yolu hastalıklarının tedavisinde etkili olabilir.
- Keçiboynuzu içeriğinde doğal antibiyotik özelliği gösterebilen antioksidanlar yer alır. Bu antioksidanlar, vücut direncini artırarak kişileri pek çok hastalıktan korumaya yardımcı olur.
- Vücuda yüksek enerji veren bir meyve olduğu için cinsel gücü artırdığı söylenir. Sperm sayısını ve kalitesini artırabilen keçiboynuzu bitkisi, iktidarsızlık tedavisinde kullanılabilir.
- Bronşit ve astım gibi hastalıklara karşı etkili olabilir.
- Zengin vitamin ve mineral içeriği sayesinde enfeksiyonlara karşı etkili bir koruma sağlayabilir. Mevcut enfeksiyonların iyileşmesine ve hasarlı hücrelerin onarılmasına yardımcı olur. Yaraların iyileşmesine katkıda bulunmasının yanı sıra antibakteriyel özelliği ile de dikkat çeker.
- Keçiboynuzunun lifli yapısı kalp ve damar sağlığı açısından faydalı olabilir. Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olan keçiboynuzu; damar tıkanıklığı, tansiyon ve felç gibi hastalıkları önleme konusunda etkili olabilir.
- Keçiboynuzu yenildiğinde ağızda şekerli bir tat bırakır. Fakat, keçiboynuzunda bulunan şeker oranı oldukça düşüktür. Bitkinin bu özelliği, kan şekerinin yükselmesini önlemeye yardımcı olur. Ayrıca, diyabet hastaları da tüketebilir.
- Vücutta bulunan serbest radikalleri temizlemeye yardımcı olur.
- Keçiboynuzunda yüksek miktarda kalsiyum ve fosfor bulunur. Bu özelliği kemiklerin güçlenmesine, kemik erimesinin önlenmesine ve osteoporoz rahatsızlığı bulunan kişilerin kalsiyum ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olabilir.
- Kemik gelişimini desteklemeye yardımcı olan keçiboynuzunun özellikle gelişim çağında bulunan çocuklar tarafından daha fazla tüketilmesinde fayda bulunabilir.
- Zengin mineralli yapısı ağız sağlığı üzerinde olumlu etki yapabilir. Böylece diş ve diş etlerinin korunmasına yardımcı olabilir.
- Vücuda yiyecekler ile beraber giren radyasyonu önlemeye yardımcı olabilir.
- Regl sancılarının hafifletilmesinde etkili olabilir.
- A ve E vitaminlerinin vücutta daha iyi emilmesine yardımcı olabilir. Böylece tırnak, saç ve cilt sağlığına olumlu katkı sağlayabilir.
Keçiboynuzunu beslenme rutininize dahil ederek sağlığınız açısından faydalı bir tercih yapabilirsiniz. Farklı şekillerde tüketilebilen bu besini diyet programlarınıza uygun olacak şekilde ve mutlaka bir uzmana danışarak günlük beslenmenize ekleyebilirsiniz.
Siz de keçiboynuzunun lezzet dolu dünyasıyla tanışmak isterseniz hemen şimdi toptan kuruyemişin adresi Kuruyemiş Borsası üzerinden ürünleri inceleyebilir ve kolay bir şekilde sipariş verebilirsiniz. Dilerseniz kuru incir, kuru üzüm, kuru kayısı gibi diğer besleyici ve lezzetli kuru meyvelere de göz atabilir, sofralarınıza sağlık getirebilirsiniz.