Her ne kadar sebzeleri ve meyveleri mevsiminde tüketmenin daha yararlı olduğu düşünülse de onları kurutulmuş olarak ya da reçel formunda da yaz kış demeden tüketmeniz mümkün. Üstelik bu sayede dalından kopmuş meyvelerin aylar boyunca faydalı özelliklerini kaybetmeden korumuş olacaksınız. Pek çok meyvenin reçeli yapılsa da biz bugünkü içeriğimizde sizler için üzüm reçeli nasıl yapılır sorusunu yanıtlayacağız.
Cilt sağlığından beden sağlığına kadar pek çok faydası olan üzüm reçeli hem çocukların hem de yetişkinliklerin kahvaltılarda severek tükettiği reçellerden biri. Zaten kızarmış ekmeğin üzerine sürülmüş lezzetli mi lezzetli bir üzüm reçeline kim hayır diyebilir ki?
Dilerseniz sözü fazla uzatmadan asma ağacından kahvaltı masalarımıza kadar ulaşan ve mideleri şenlendiren, sofraları renklendiren üzüm reçeli nasıl yapılır sorusunu tüm ayrıntılarıyla yanıtlayalım.
Adım Adım Üzüm Reçeli Nasıl Yapılır?
4 mevsim mutfağınızda pişirebileceğiniz lezzetlerden biri olan üzüm reçeli taze üzüm ile de kuru üzüm ile de yapılabiliyor. İşte kahvaltı sofralarınızı süsleyecek lezzetiyle adım adım üzüm reçeli tarifi…
1. Adım: Malzemeleri Temin Edin
Üzüm reçeli yapmak için ilk olarak elbette ki malzemelerin tümünü temin etmeniz gerekiyor. Malzemelerin miktarını ise reçeli tüketecek kişi sayısına göre oranlamanız mümkün. Üzüm reçeli hazırlamak için ihtiyaç duyacağınız malzemeler ise şöyle;
- 1 kg üzüm
- 1 kg toz şeker
- Yarım su bardağı su
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 1 tane çubuk tarçın
2. Adım: Üzümleri Bol Su İle Yıkayın
Ardından yapmanız gereken şey ise üzümleri geniş bir kabın içerisine alarak bol suyun altında yıkamak. Hatta daha iyi temizlendiğinden emin olmak isterseniz bir süre suda bekletebilirsiniz. Ardından üzümlerin tümünü salkımlarından tek tek kopartarak saplarını ayırın.
3. Adım: Şeker ve Üzümü Karıştırın
Üzüm reçeli nasıl yapılır sorusunda sıra geldi üzüm karışımını hazırlamaya. Öncelikle bir az önce ayıklamış olduğunuz üzüm tanelerinin tümünü derin bir tencerenin içerisine dökün. Ardından içine toz şeker ekleyerek tencerenin kapağını kapatın ve bu şekilde bir süre bekletin. Bu işlemin sonunda üzümler suyunu salarak şekerin erimesine yardımcı olacak.
4. Adım: Su İlave Edin
Üzümün kendi suyu reçel için yeterli olmayacaktır. Bunun için tencerenin içerisine göz kararı içme suyu ilave edin ve ocağın altını yakın.
5. Adım: Tencerenin Üzerindeki Köpükleri Ayırın
Tencereyi kısık ateşte yeteri kadar pişirdikten sonra üzerinde köpükler oluştuğunu göreceksiniz. Bu köpükleri kevgir yardımıyla ayırabilirsiniz çünkü köpükler reçelin kıvamını ve tadını bozabilir.
6. Adım: Dilediğiniz Aromayı Katın
Lezzetli sona yavaş yavaş yaklaşıyoruz. Hazırlamış olduğunuz karışım kısık ateşte yaklaşık olarak yarım saat boyunca kaynadıktan sonra lezzet katması için içerisine bir adet çubuk tarçın atın ve bu şekilde kaynatmaya devam edin.
7. Adım: Kıvamını Kontrol Edin
Üzüm reçelinin tam kıvamında olması onu çok daha lezzetli kılar. Bu nedenle reçelin olması gereken kıvamı yakalayıp yakalamadığını anlamak için küçük bir tabağa bir miktar reçel dökün ve soğumasını bekleyin. Ardından tadına bakarak kıvamını kontrol edin.
8. Adım: Limon Suyu İlave Edin
Eğer reçelin kıvamını tutturduysanız bir sonraki aşamada yapmanız gereken şey ise tencerenin içerisindeki tarçını alıp taze limon suyu ilave etmek. Limonun reçelin tümüne aroma katması için iyice karıştırın.
9. Adım: Kavanozları Hazırlayın
Reçel hazırlığınız devam ederken kaç kavanoz reçel yaptığınıza bağlı olarak kavanozları sıcak suyun altında kapağı kapalı olarak bekletin.
10. Adım: Reçeliniz Hazır
Mutlu son: reçeliniz hazır! Tencerenin içerisindeki sıcak karışımı sıcak kavanozların içine dökün. Son olarak kavanozların kapağını sıkıca kapatın ve ters çevirip oda sıcaklığında soğumasını bekleyin. Aradan birkaç gün geçtikten sonra bozulmaması için ışık almayan bir ortamda koruyun. Sonrasında dilediğiniz zaman afiyetle tüketebilirsiniz!
Üzüm Reçelinin Püf Noktaları
Üzüm reçelini tarifte yer alan adımlara ve ölçülere uygun biçimde hazırladığınızda ortaya çıkan sonuç elbette çok lezzetli olacaktır. Fakat yine de üzüm reçeli nasıl yapılır sorusunu araştıranların veya bu tarifi ilk kez deneyenlerin bilmesinde fayda olacağını düşündüğümüz birkaç püf nokta var.
Öncelikle eğer üzüm reçeli hazırlamaya karar verdiyseniz çekirdekli ya da çekirdeksiz üzüm kullanabilirsiniz. Hatta kuru üzüm ile hazırlanmış bir üzüm reçelinin de son derece lezzetli olacağından emin olabilirsiniz.
Tarçın üzüm reçeline farklı bir aroma katsa da siz ya da ailenizin bir üyesi bu tattan hoşlanmayabilir. Böyle bir durumda ise reçelin içerisine genellikle herkes tarafından sevilen vanilya çubuklarını ekleyerek daha hoş bir tat yaratabilirsiniz.
Eğer reçeli çok şekerli tüketmek istemezseniz şeker miktarını düşürebilirsiniz. Fakat bu durumda pişirme süresini de arttırmanız önemli çünkü şeker miktarı azaldıkça karışımın formu daha katı olacaktır.
Üzüm reçelinin de diğer reçeller gibi ne çok katı ne de sıvı olması gerekiyor. Doğru kıvamı elde edebileceğiniz teknik ise henüz pişirme sırasında tahta kaşık kullanmak olacaktır. Çünkü metal kaşık karışımınızı sulandırarak formunu bozacaktır. Ayrıca pişirme işlemi devam ederken arada bir tencereyi sallayabilirsiniz.
Bunun yanı sıra üzüm reçeli yapımında dikkat edilen bir diğer konu ise üzüm reçeli yapımında çekirdeklerin ayıklanıp ayıklanmaması gerektiği. Aslında bu konuda tek bir doğru olduğunu söylemek zor, çünkü tamamen sizin tercihinize kalmış.
Dilerseniz reçeli hazırlamaya başlamadan önce üzümün kabuklarını kabuklarını soyup posasını kaynattıktan sonra bir süzgeç yardımıyla süzerek çekirdeklerin kendini salmasını sağlayabilirsiniz. Ya da bir diğer yöntem olarak da üzümü çekirdekli hali ile pişirebilirsiniz.
Tüm bunlara ek olarak üzüm tanelerinin reçel için fazla büyük olduğunu düşünüyorsanız yapım aşamasına geçmeden önce üzüm tanelerinin tümünü bıçak yardımıyla ikiye bölebilirsiniz.
Reçeli yapılabilecek bir diğer meyve olan blueberry hakkında bilgi edinmek isterseniz Her Yerde Görüyoruz! Peki Aslında Blueberry Nedir, Ne Değildir? başlıklı blog içeriğimize göz atabilirsiniz.
Üzüm Reçeli Nasıl Muhafaza Edilir?
Üzüm reçeli nasıl yapılır sorusunu yanıtlayıp yapımı esnasında mutlaka dikkat edilmesi gereken noktalara değindikten sonra sıra geldi hazırlamış olduğunuz reçeli lezzetini ve tazeliğini koruyarak muhafaza etmeye.
Evde reçel yapanların pek çoğunun muzdarip olduğu konulardan biri de ne yazık ki reçelin şekerlenmesi. Bu noktada diğer reçeller gibi üzüm reçelini de buzdolabında muhafaza etmek yapabileceğiniz en büyük hatalardan biri olur çünkü reçel buzdolabında donar, kıvamı bozulur ve zamanla şekerlenmeye başlar. Bu da tadının değişmesine ve hazırlamış olduğunuz üzüm reçelinin eski lezzetini kaybetmesine neden olur.
Bunu önlemek için üzüm reçelini cam bir kavanozun içerisinde güneş görmeyen bir odada saklayabilirsiniz. Bu sayede reçeliniz lezzetinden herhangi bir şey kaybetmeden dilediğiniz an afiyetle tüketmeye hazır durumda olacaktır.
Üzüm reçeli nasıl yapılır sorusunu tüm ayrıntıları ile yanıtlamaya çalıştık, umuyoruz ki faydalı olmuştur. Hem taze hem de kuru üzüm ile hazırlanabilen üzüm reçelinde tercihinizi kurusundan yana kullandıysanız uygun fiyatlı ve kaliteli kuruyemişin adresi Kuruyemiş Borsası üzerinden tek tıkla oluşturabileceğinizi de ekleyelim.
Bunun yanı sıra üzümü evde kendiniz kurutarak hem doğal hem de sağlıklı kuru üzüm elde edebilmeniz mümkün. Taze üzümü nasıl kurutacağınızı merak ediyorsanız Şifa Kaynağı Üzüm Nasıl Kurutulur? başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.
Ek olarak sağlığınıza pek çok anlamda katkı sağlayacak kuru üzümün faydaları için ise Bilinmeyen Tüm Yönleriyle Kuru Üzüm Faydaları konulu içeriğimizi incelemenizi öneririz.