Geleneksel Türk mutfağında tatlı denildiğinde akla ilk gelenlerin başında hiç şüphesiz ki şerbetli tatlı tarifleri yer alır. Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen şerbetli tatlı türleri, özel gün ve davetlerin olmazsa olmazıdır.
Bayramlarda, iftar yemeklerinde, düğünde, cenazede; kısacası hemen her türlü toplantıda, hem üzüntü hem de sevinç şerbetli tatlılar aracılığı ile paylaşılır.
Şerbetli tatlıları tadına doyulmaz kılanlar ise elbette içeriğidir. Birbirinden lezzetli kuruyemişler ve kuru meyvelerle zenginleştirilen tariflerin yeri bir başkadır. Eğer siz de sevdiklerinize tatlı bir sürpriz yapmak istiyor veya işletmenizde müşterilerinizin damaklarını çatlatacak lezzetler sunmak istiyorsanız sizler için derlediğimiz şerbetli tatlı tariflerine göz atmanızı öneririz.
Şerbetli tatlılara ek olarak en sevilen pastane tatlılarını öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Her Anı Bayrama Dönüştürecek Şerbetli Tatlı Tarifleri
Kalburabastı Tatlısı Tarifi
Şerbetli bir tatlı olmasına rağmen hafifliği ile dikkat çeken kalburabastı tatlısı ismini hamurun üzerine basılan kalbur ya da kevgir izinden alır. En çok tercih edilen geleneksel Türk tatlılarından biri olan kalburabastının malzemeleri ve tarifi şu şekilde:
Hamuru için malzemeler:
- Oda sıcaklığında 9 yemek kaşığı tereyağı
- 1 su bardağı süt
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 3 buçuk su bardağı un
- 2 yemek kaşığı irmik
- 1 paket kabartma tozu
- Yarım su bardağı ceviz içi
Üzeri için malzemeler:
Şerbeti için malzemeler:
- Üç su bardağı su
- İki su bardağı toz şeker
- Yarım limonun suyu
Kalburabastı Tatlısı Hazırlanışı:
Püf noktası: Kalburabastı hamurunu hazırlamadan önce şerbetini yapabilir, diğer hazırlıklarınızı tamamlarken şerbetin soğumasını sağlayabilirsiniz.
- Derin bir tencereye eklediğiniz su ve şekeri, koyuca bir kıvam alana kadar orta ateşte ara sıra karıştırın. Şerbet koyulaşınca içine limon suyu ekleyip iki üç dakika daha kaynatın. Ocağın altını kapatıp şerbetin oda sıcaklığında soğumasını bekleyin.
- Kalburabastının hamuru için derin bir kâseye oda sıcaklığında beklettiğiniz tereyağını alın. Süt, sıvı yağ, irmik, kabartma tozu ve yoğurdu da ekleyip karıştırın. Karışıma unu azar azar ekleyerek yedirin. 5-10 dakika yoğurduktan sonra üzerini streç filmle kaplayıp 20 dakika kadar buzdolabında dinlenmeye bırakın.
- Hamuru buzdolabından çıkarıp ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Avuç içinde yuvarlayıp kalburun üzerinde, çapı yaklaşık 7-8 santimetre olan küçük daireler şeklinde açın. İçine bir tatlı kaşığı kadar ceviz içi ekleyip kalbur üstünde yuvarlayarak rulo haline getirin. Hamur bitene kadar işlemi tekrarlayın.
- Fırın tepsisine pişirme kâğıdı serin ve üzerine hazırladığınız ruloları, birleştirme yerleri alta gelecek şekilde sıralayın. Daha sonra tepsiyi önceden 180 dereceye ısıtılmış fırına atın ve yaklaşık 25-30 dakika üzerleri kızarana kadar pişirin.
- Fırından çıkardığınız kalburabastıyı kısa bir süre dışarıda dinlendirdikten sonra üzerine soğuk şerbeti azar azar dökün. Tatlının şerbeti içine çekmesini bekleyin ve ardından üzerine Antep fıstığı tozunu serpip servis edin. Antep fıstığı tozuna alternatif olarak kullanabileceğiniz kırık fındık, file badem ve diğer birçok alternatif malzemeyi Kuruyemiş Borsası’nın pastanelik ürünler kategorisi altında bulabilirsiniz.
Haşhaşlı Revani Tatlısı Tarifi
Osmanlı’nın en lezzetli tatlılardan biri revaniyi haşhaşla birleştiren haşhaşlı revani tatlısı, ağızda dağılan çıtır çıtır bir lezzet sunar. İster ikindi çayında ister akşam yemeğinden sonra misafirlerinize ikram edebileceğiniz bir şerbetli tatlı tarifi olan haşhaşlı revaninin malzemeleri şöyle:
Hamuru için malzemeler:
- 1 çay bardağı haşhaş
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı yoğurt
- 3 adet yumurta
- 1½ su bardağı un
- 1 çay bardağı toz şeker
- 1 su bardağı irmik
- ½ su bardağı portakal suyu ve bir bütün portakalın kabuğunun rendesi
- 1’er paket vanilya ve kabartma tozu
Şerbeti için malzemeler:
- 3 su bardağı toz şeker
- 2½ su bardağı su
- ½ yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
Haşhaşlı Revani Tatlısı Hazırlanışı:
Püf noktası: Şerbetli tatlı tarifi şerbetin soğuk, hamurun ise ılık olması üzerine kuruludur. Böylece hamur şerbeti tamamen çekerek kıvamlı bir hal alabilir. Bu nedenle öncelikle şerbeti yapıp soğumaya bırakın.
- Geniş bir tencereye su ile şekeri alın ve orta ateşte ara sıra karıştın. Kaynamaya başladığı an limon suyunu da ekleyip birkaç dakika daha kaynatın ve daha sonra ocaktan alıp soğuması için bir kenara bırakın.
- Geniş bir kaba yumurtaları kırın ve toz şekeri de ekleyerek iyice çırpın. Ardından sıvı yağ, yoğurt ve portakal suyunu da ekleyerek çırpmaya devam edin.
- Karışıma haşhaş, irmik, portakal kabuğu rendesi, vanilya ve kabartma tozunu da ekleyin ve homojen bir karışım elde edene kadar çırpın.
- Son olarak unu eleye eleye karışıma ekleyip tekrar çırpın. Haşhaşlı revani hamurunuz hazır.
- Fırın kabını iyice yağlayın ve üzerine revani hamurunu dökerek önceden 180 dereceye ısıtılmış fırına verin. Yaklaşık 30-35 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.
- Haşhaşlı revaniyi fırından çıkarın ve bir süre fırın sıcaklığı geçinceye kadar bekleyin. Ardından revani ılıkken soğuk şerbeti yavaş yavaş her yerine dökün. Bir süre şerbeti çekmesini bekledikten sonra servis edebilirsiniz. Dilerseniz üzerine Hindistan cevizi ya da krem şanti ekleyebilirsiniz.
Cevizli Tel Kadayıf Tatlısı Tarifi
Geçmişi Selçuklular dönemine kadar dayanan ve ülkemizin hemen her bölgesinde yapılan cevizli tel kadayıf, özel gün ve davetlerin en çok sevilen şerbetli tatlılarının başını çeker. İşte ağızda dağılan çıtır çıtır lezzetiyle bir başka şerbetli tatlı tarifi olan cevizli tel kadayıfın malzemeleri:
- 750 gram çiğ tel kadayıf
- 325 gram tereyağı
- 1 kahve fincanı sıvı yağ
- Tabanı için 1 yemek kaşığı tereyağı
- İri çekilmiş 2½ su bardağı ceviz
- 5 su bardağı toz şeker
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 5½ su bardağı su
Cevizli Tel Kadayıf Tatlısı Hazırlanışı
Püf noktası: Kadayıfın tel tel dökülmesi için şerbetin ılık, hamurun sıcak olması oldukça önemlidir. Bu yüzden cevizli tel kadayıfı yapmaya başlamadan önce şerbetini hazırlayın.
- Fırın tepsisini yağlamak için 5-6 kaşık tereyağını oda sıcaklığına alın.
- Su ve şekeri orta ateşte, derin bir tencerede arada bir karıştırmak suretiyle kaynatın. Şerbet kaynar kaynamaz hemen limon suyunu ekleyin ve birkaç dakika daha kıvam alması için kaynattıktan sonra altını kapatıp bir kenara alın.
- Geniş bir tepsiye kadayıfları alın. Kadayıfları elinizle didikleyin.
- Küçük bir sos tenceresinde tereyağı ve sıvı yağı karıştırın. Tereyağı eridikten sonra, sos tenceresindeki yağın tamamını didiklediğiniz tel kadayıflar üzerinde gezdirin.
- Elinizle yağ ile kadayıf tellerinin birbirine iyice karışmasını sağlayın. Her bir tele yağın bulaştığından emin olmanız önemli.
- Yumuşamış tereyağı ile fırın tepsisini iyice yağlayın. Ardından yağladığınız kadayıfın yarısını tepsiye serin. Avuç içleri yardımıyla iyice bastırarak kadayıfları düzleyin. Arasına cevizleri yerleştirin ve üzerini geriye kalan tel kadayıflar ile kaplayın. Tekrar avuç içleriniz yardımıyla kadayıfları bastırın.
- Tepsiye kadayıfları yerleştirdikten sonra üzerine bir tepsi daha yerleştirin.
- İkinci tepsinin üzerine ağırlık yapacak bir tencere ya da su bidonu koyup yarım saat bekleyin.
- Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırına tel kadayıf tepsisini verin. Alt ve üstü kızarıp pembeleşinceye kadar kızartın.
- Tel kadayıflar piştikten sonra fırından alın ve ilk ateşi geçinceye kadar birkaç dakika dinlenmeye bırakın.
- Son olarak ılık şerbeti sıcak tel kadayıf üzerinde gezdirin ve kadayıflar şerbeti tamamen çekene kadar yaklaşık 3-4 saat bekleyin. Kadayıflar şerbeti ektiğinde üzerine ince çekilmiş Antep fıstığı ekleyebilir, dilerseniz dondurma ya da kaymak ile birlikte servis edebilirsiniz.
Şerbetli tatlıların yanı sıra hafif tatlıları da incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.
Şerbetli tatlı tarifi için kullanacağınız tüm kuruyemiş ve kuru meyve çeşitlerine Kuruyemiş Borsası aracılığı ile ulaşabilir, dilediğiniz ürünü hemen satın alarak güvenli alışverişin keyfini çıkarabilirsiniz.