Son yıllarda başta fındık, fıstık ve Antep fıstığı olmak üzere, kuruyemiş üretimi ve tüketimi artmıştır. Sektörün başını çeken Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye ve İran’da da, artan bu talep fark edilmiş ve girişim bu yöne doğru olmuştur. Hal böyle olunca bir kuruyemiş dükkanı malzemeleri neler olabilir onları sıralayalım dedik. Fakat önce birkaç ufak detayla bilgilenmek de fena olmaz.
Ülkemizdeki son dönem gelişmelerine bakacak olursak; kuruyemiş pazarında 3 önemli gelişme var:
1) Ambalajlı kuru yemiş pazarı öne çıkmaya başladı. Kuruyemişin büyük bir bölümü artık ambalajlı olarak satılıyor. Tüketicinin de önemli bir kısmının bu ürünleri tercih ettiği tespit ediliyor.
2) İstatistiksel olarak bakarsak ambalajlı kuruyemiş alanında bir Türk firması yüzde 70’e varan bir pazar payına sahip. Yüzde 20’lere ulaşan pazar payına sahip ikinci büyük firma ise yabancılar tarafından satın alındı.
3) Geleneksel kuruyemiş satış noktalarının, yani mesela kuruyemişçi dükkanlarının iş hacimleri ise buna oranla giderek küçülür vaziyette.
4) Marketler kuruyemiş sektöründe, dükkanlara kıyasla daha çok öne çıkmaya başladı.
5) Tüm bunların yanı sıra, bu sektörün parlak bir geleceğe sahip olduğunu gören yabancılar da kuruyemiş pazarlamasına girmeye başladı. Kuruyemiş ithalat ve ihracatı için son verilere göre; 2 büyük uluslararası kuruluş, Türkiye’de temsilcilik açtı. Bu temsilcilikler aracılığıyla ihracat, ithalat yapılıyor.
Bu gelişmeler işin ne kadar önemli ve verim alınabilecek bir iş olduğunu gösterir nitelikte. Tüm bunlara bir de son sürat hızlanan e – ticareti, yani online sipariş sistemini de katarsanız durumlar oldukça iç açıcı.
Uluslararası kuruluşların yanı sıra, sektörün umut vaat eden bu geleceğini gören çeşitli girişimciler de kuruyemiş dükkanları açarak ya da online yollar ile kuruyemiş satarak kendine bir yer edinme gayretine giriyor. Peki kuruyemiş dükkanı malzemeleri konusuna girmeden önce şunu da özetlersek fena olmaz; zaten epey eski bir geçmişi olan ve Türk sofralarında da yeri ayrı olan kuruyemişler ne kadar faydalı ki ona verilen değer bu denli arttı?
Kuruyemişlerin İnsanı Sağlığı İçin Genel Faydaları
Kuruyemişlerin birçok sağlık yararı bulunur. Bunun başlıca nedeni ise hemen hepsinde bulunan zengin vitamin, mineral ve organik bileşiklerdir. Daha spesifik olarak söylersek; diyet için gerekli olan lif, doymamış yağ asitleri, E vitamini, bakır, demir, kalsiyum, potasyum, çinko, manganez ve magnezyum ve ismini sayamadığımız diğer maddeler kuruyemişin önemli bir şifa kaynağı olmasını sağlıyor. Bunların günlük hayatımızdaki karşılıkları ise genellikle şu şekildedir:
- Kuruyemişler sindirim sorunlarını önler,
- Diyet yapmak, kilo vermek isteyenlere yardımcı gıdalardır,
- Kalp sağlığı açısından faydalıdır,
- Anemi, kanser gibi ciddi hastalıkların önlenmesi ya da etkilerine karşı konulması bakımından bizim yanımızdadır,
- Hafızadan cilde, diş sağlığından saçlara kadar daha onlarca yararıyla kuruyemişler bizim can dostumuz besinlerin başını çeker, desek yeridir.
Kuruyemiş Dükkanı Malzemeleri Nelerdir?
Gelelim işin girişimcileri ve yeni bir kuruyemiş dükkanı açacakları ilgilendiren kısmına. Gerekli resmî işlemler, hijyen, tasarım, bulunduğunuz muhite göre tedarik etmeniz gereken ürünler ve bilmeniz gereken her şeyi sizin için derleyip topladık. İşte sırasıyla kuruyemiş dükkanı malzemeleri!
1. Lokasyon
Her ne kadar kuruyemiş dükkanı malzemeleri listesinde lokasyonun ne işi olduğunu düşünseniz dahi aslında bulunduğunuz muhit alacaklarınızı da şekillendirir. Sözgelimi ekonomik düzeyi üst seviyelerde bir bölgeyi seçtiyseniz farklı, daha orta ve alt ekonomik bir muhitte iseniz farklı ürünleri tedarik etmeniz gerekir. Bu nedenle kafanızda tasarladığınız işletmeyi hayata geçirmek için önce size en uygun semti, mahalleyi bulmalısınız.
2. Resmî işlemler
Ardından yapacağınız ilk işi resmiyete dökmektir. Dükkanı açacağınız bölgenin belediyesine giderek gerekli olan işlemleri öğrenebilirsiniz. Belediye ayrıca ruhsat alacağınız yerdir. Her belediyenin farklı ruhsat alma şart ve koşulları vardır. İnternet sitelerinden ziyade bizzat belediyeye gidip soruşturarak işin aslını öğrenmenizi tavsiye ederiz.
3. Vergi Levhası
Bundan sonra bir resmî işiniz daha kalıyor, o da bir vergi levhası. Vergi Dairesi’ne giderek buradan da bir vergi levhası almanız son derece önemli. Ardından vergi işlemleri için iyi, bilindik ve güvenilir bir muhasebeci ile anlaşmanız da işleriniz kolaylaştıracaktır.
4. Dekorasyon
İşte gelelim işin biraz daha eğlenceli kısmına. Dükkan dekorasyonu göze hitap etmekle kalmaz. Müşterileriniz üzerine bırakacağınız intiba ile de ilişkilidir. Sözgelimi, hijyen açısından zayıf, tasarım açısından sınıfta kalmış yeni bir dükkan ile daha özenli bir işletmenin vereceği izlenimler haliyle birbirinden farklı olur.
Tasarımda ahşap yapı malzemelerini kullanmanız sizin avantajınıza olabilir. Zira ahşap; hem çevreye daha az veren hem de yangın gibi bir felakete karşı daha korunaklı bir malzemedir. Ayrıca iş yeri, okul, hastane gibi yerlerde de ahşap sıklıkla tercih edilir ve çalışanlar daha verimli, öğrenciler daha çalışkan olur, hastaların da iyileşmesini hızlandırabilir. Bunun yanı sıra ufak bir dükkana sahipseniz duvara dayalı reyonları tercih etmeniz, müşterilerinizin hareket alanının mümkün mertebe az kısıtlanmasını sağlar. Kuruyemiş dükkanı malzemeleri ve tasarım demişken bir diğer önerimiz de şık bir teşhir reyonuna sahip olmanız gerektiğidir. Bu sayede ürünlerinizin sergilenmesini şansa bırakmamış olursunuz.
5. Ürün tedarik etmek
İlk defa bir kuruyemiş dükkanı açıyorsanız size tavsiyemiz fazla ürün almamanızdır. Muhitinizdeki insanların damak tatlarını, kuruyemiş alışkanlıklarını öğreneceğiniz kısa bir zaman zarfından sonra işleri büyütebilir ve daha sık, daha fazla ürün alabilirsiniz. Bir kuruyemiş dükkanında bulunması gereken ürün gamlarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Fındık içi
- Kaju fıstığı
- Badem içi
- Ceviz içi
- Karışık kuruyemişler
- Ay çekirdeği
- Leblebi
- Kuru üzüm
- Kuru kayısı
- Antep fıstığı
- Yer fıstığı
- Lokum
- Hurma
- İncir
- Soslu mısır
- Kabak çekirdeği
6. Kuruyemişlerin raf ömürleri
Şu anda kuruyemiş dükkanı malzemeleri konusunun püf noktalarından birini okuyorsunuz. Zira ürünlerin hepsinin hassasiyetleri birbiri ile değişkenlik gösterir. Her kuruyemişin raf ömrü farklıdır. Bu nedenle raf ömrü kısa olan ürünlerden aşırı stok yaparsanız muhtemelen bunlar ziyan olacaktır. Çok tüketilmeyen pahalı ürünlerden de fazla stok yapmanız hiç değilse ilk etapta gerekli değildir. Ama mesela çekirdek, Antep fıstığı, badem gibi ürünleri topluca daha ucuza alabilirsiniz. Bol kazançlar!