kuruyemiş çuvalları

Son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gelişen bir yeme – içme kültürü var. Bu kültürün temelini ise çeşitlilik ve sağlıklı gıdalar oluşturuyor. Bu noktada kuruyemişlere olan ilgi de çok anlaşılır bir durum; zira kuruyemişlerin düzenli tüketildiği takdirde sağlığa pek çok faydası var.

Peki tüketimden üretime geçersek bizi nasıl bir durum bekliyor? Kuruyemiş işletmesine sahip olmak günümüzde girişimcilerin gözbebeği alanlardan biri. Bir kuruyemiş dükkanı açmak için nelere dikkat etmek gerekir? Sizin için detaylandırdık!

karışık kuruyemiş

1. Kuruyemiş Dükkanı Sektör Gidişatı

Türkiye en çok kuruyemiş tüketen ülkelerin başında geliyor. Yıllık ortalama kuruyemiş tüketimi 6.5 kiloyu buluyor. Bu bakımdan canlılığını yitirmeyen bir gıda. Gelgelelim; dünyada ve ülkemizdeki çeşitli istatistiklere bakarak bir planlama yapmanız sizin faydanıza olacaktır.

Türkiye’de 4 milyar dolar civarında rakamlara erişen kuruyemiş sektöründe 700 civarı firma bulunuyor. Doğrudan satışın bakkal, büfe ve market gibi yerler aracılığıyla toplamda 5 bin satış noktası var. Tüm bunları ve daha fazlasını güvenilir kaynaklar aracılığıyla takip edin.

2. Kuruyemişçilerde E-Ticaret

Artık birçok prosedür ve resmi işlem dahi internet üzerinden gerçekleştiriliyor. Alışveriş de internette gezinme amaçlarımızın başında yer alıyor. Bu bakımdan; ürünlerinizi internet ortamında sunacağınız ve satış yapabileceğiniz bir mecraya sahip olmanız sizin avantajınıza olabilir.

Türkiye’de sadece internet üzerinden satış yapan ve e-dükkan açan 50’nin üzerinde kuruyemiş firmasının olması da bu alanın büyüdüğünü gösteriyor. Siz de işletmenizin bir ayağını e-ticaret üzerine kurabilirsiniz.

3. Kuruyemiş Dükkanı Resmi İşlemleri

Kuruyemiş dükkanı açmak için işlek ve sosyal bir bölgeyi seçmelisiniz. Uygun bir lokasyon tercihi ve kiralamadan sonra da sıra resmi işlemlere geliyor. Dükkanı açacağınız yerin bağlı bulunduğu belediyeye giderek buradan ruhsatlarını almanız gerekiyor.

Ayrıca belirlenen standartlar genellikle belediyelerin internet adreslerinde ‘’İdari Yaptırım Yönetmeliği’’ adı altında size açıklanır. Ruhsatı sağlamak için gerekli koşul ve şartların belediyeden belediyeye farklılık gösterdiğini de bilmelisiniz. Bunları da sağladıktan sonra yolunuz Vergi Dairesi’ne düşüyor. Buradan vergi levhanızı alıp akabinde vergi işlemleri için güvenilir bir muhasebeci ile anlaşarak resmi işlemlerinizi neticelendirebilirsiniz.

4. Kuruyemiş Dükkanı Dekorasyonu

Her ne kadar bir kuruyemiş dükkanında amaç kuruyemişler alışverişi olsa da işletmenizin dekorasyonu da önemli bir husustur. Bu bakımdan profesyonel bir destek almak şart olmamakla beraber kötü bir fikir değildir. Önemli ipucu olarak; bu tür dükkân tasarımlarında retro ya da antika ürünler daha çok kullanılmaktadır.

5. Kuruyemiş Dükkanı için Ürün Seçimi ve Tedarik İşlemleri

Gelelim dükkanı dolduracak yemişleri tesis etmeye. Elbette bu sektörde tecrübeniz olsun olmasın, kuruyemişleri bilinen ve varlığını yıllardır sürdüren firmalardan almak yapacağınız en makul hareket olacaktır.

Bunun yanı sıra Türkiye’nin her bölgesinden kuruyemiş tedarik edebilirsiniz. Ürün seçimi olarak da elbette en çok tüketilen ve olmazsa olmazların yanında ilgi çekici, farklı ürünlere de göz gezdirmeniz işinize yarayabilir.

kuruyemişler

Bir kuruyemiş işletmeci adayı olarak dükkanınızda bulundurmanız gereken ürün gamları şu şekildedir:

7. Kuruyemiş Dükkanı Fiyatlandırma Sistemi

Tüm bu işlemler sonrasında halihazırda bir kuruyemiş dükkanı açarken önemli bir diğer husus da fiyat performansıdır. Bulunduğunuz lokasyonun sosyo-ekonomik koşullarını göz önünde bulundurmadan yapacağınız bir fiyat listesi muhtemelen sizin kazancınıza olmayacaktır.

Örnekse daha düşük bütçeli bir muhitin kuruyemiş işletmecisi olduysanız önceliğiniz bilinen ve sık tüketilen kuruyemişler olmalıdır. Zamanla dükkanınız tanınır ve bilinir hale geldikçe semt sakinlerinin en çok neleri sevdiği ve tükettiğini de göz önünde bulundurarak yeni bir fiyat listesi hazırlayabilirsiniz.

8. Kuruyemiş Dükkanı Maliyeti

Dükkanı açacağınız yer, dükkanın büyüklüğü gibi konular sizin harcayacağınız paraya göre değişiklik gösterir. Bir kuruyemiş dükkanı açmak için minimum 25 – 30 bin TL’lik bir bütçeye sahip olmanız gerekir. Aylık kazancınızı hesabı için de şöyle ortalama bir yöntem var: Ayak trafiği çok olan bir yerde açıp açmadığınıza, müşteri skalanız göre değişmekle birlikte ayda 1.500 ile 5.000 TL arasında kazanabilirsiniz.

7 yorum

Nedimm Ersoy

Nedimm Ersoy

internet sitesi kurmak zahmetlimi? eticaret için nasıl bir site kurabiliriz?

ömer

ömer

ben yeni bir kuruyemiş dükanı açacağım sizden toptan ürün almak istiyorum

Ayhan Namlı

Ayhan Namlı

Faydalı ve düzenli bir yazı olmuş, elinize sağlık. 🙂 ben de bir kuruyemiş açma işine girmeyi düşünüyorum, aşama aşama gideceğim, buradaki iyazı da epey yardımcı olacak gibi görünüyor. Sağ olun 🙂

Barış Özkaradeniz

Barış Özkaradeniz

En sık tüketilen kuruyemiş ürünleri hangileridir? İlk açılışta tüm ürünleri almak zor ama en çok tüketilenleri alarak başlamayı düşünüyorum.

Fatih Sarnıç

Fatih Sarnıç

İstanbul Nişantaşı, Etiler tarafları en işlek yerlerden biridir. Ekonomik olarak da yüksek olduğu için farklı farklı kuruyemişleri de deneyebiliyorsunuz benden söylemesi 🙂 🙂

hasan çolak

hasan çolak

kargolarla anlaşabiliyormuyuz siz nasıl anlaştınız bedavamı götürüyorlar

ömer

ömer

bana bunlardan lazım ne kadar

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat2.010,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat870,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.815,00 ₺ + KDV(%1)