kaju ve badem

Kuruyemiş tabaklarının son yıllardaki favori ürünlerinden bir tanesi olan kaju, yiyecek endüstrisinin en sevilen malzemelerinden bir tanesi. Her türlü içeceğin yanına çok yakışıyor, küçük büyük herkesi kendine hayran bırakıyor. Lezzetli kaju; hem harika bir ara ogün maddesi, hem de oldukça besleyici. Üstelik kaju ile vegan peynir ya da süt de yapmak mümkün.

Peki, bunca mahareti olan kaju nerede yetişir? Ne gibi iklim özelliklerini kaju üretimi için sağlamak gerekir? Eğer kaju üretimine yatırım yapmayı düşünüyorsanız, ya da yeni favori kuruyemişiniz hakkında biraz daha detaylı bilgi edinmek istiyorsanız, kaju nerede yetişir konusunda hazırladıklarımıza göz atabilirsiniz!

Kaju Ağacının Özellikleri

kaju ağacı

Kuruyemiş tabaklarını süsleyen en lezzetli ürünlerden bir tanesi olan kanunun ağaçta yetiştiğini biliyor muydunuz? Kaju nerede yetişir sorusunu kendine soranların ve bu konuyu araştıranların ilk şaşırdığı konulardan bir tanesi bu meyvenin ağaçta yetişen türde bir meyve olması oluyor!

Kaju ağacı ya da biyolojide bilinen adı ile Anacardium occidentale, kaju çekirdeği ve kaju elmasını üreten tropikal bir yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Normal şartlar altında kaju ağacı oldukça yüksektir.

Bu ağaçlar 14 metre uzunluğa kadar büyüyebilirler! Dünyadaki en büyük kaju ağacı Natal, Rio Grande do Norte, Brezilya’da bulunur. 7.500 m² boyutlarında bir alanı kaplamaktadır. En verimli kaju nerede yetişir sorunsunu soranların bu ağacı incelemesini tavsiye ederiz!

Ancak bunun yanısıra daha kısa türleri de vardır. 6 metreye adar büyüyen cüce kaju ağacı daha kısa kalır. Cüce kaju ağacının kısa olması sizi yanıltmasın. Bu ağaçlar daha erken olgunlaşırlar.

Bu nedenle de daha yüksek verim verirler ve uzun vadede daha karlı olurlar. Uzun ya da kısa kaju nerede yetişir sorusunun yanıtı aynıdır çünkü kaju farklı boyutlarda da olsa doğru şekile yetiştirildiğinde en verimli sonuçları verecektir.

Kaju ağacı, kısa ve genellikle düzensiz şekilli bir gövdeye sahiptir. Yapraklarını dökmezler ve dört mevsim yeşil kalan ağaçlardandır. Kaju ağacının yapraklar spiral şeklindedir.

Genellikle kösele dokulu, obovattan eliptik, yaklaşık olarak 4 ila 22 cm uzunluğunda ve yaklaşık olarak 2 ila 15 cm genişliğinde, düzgün kenar boşluklu yaprakları vardır. Kaju ağacı aynı zamanda çiçek açan bir ağaçtır.

Çiçekler, yaklaşık olarak 26 cm uzunluğa kadar bir salkım veya armut şeklinde çıkarlar. Her bur çiçek k küçük, ilk önce soluk yeşil, daha sonra 7-15 mm uzunluğunda beş ince gonca yaprak açar ve rengi zamanla kırmızıya dönmeye başlar.

Kaju Nerede Yetişir ve Nasıl Bir İklim İster?

Yetiştiği ülkeleren de anlaşılabileceği gibi kaju ağacı tropikal iklime yatkın bir meyvedir. Islak veya kuru tropik bölgelerde kaju ağaçları rahatlıkla büyüyebilir. Büyüyen kaju fıstığı için gündüz sıcaklıkları 10 °C’nin altına düşmemelidir ve kaju ağaçları 40 °C’nin üzerindeki sıcaklıkları iyi idare eder.

Ortalama 25 °C günlük sıcaklık kaju ağacının doğru şekilde meyve vermesi için idealdir. Kaju ağaçları düzgün bir şekilde sulanmaları halide adeta yabanı otlar gibi büyüyebilirler. Kuraklığa oldukça dirençlidirler ve diğer meyve ağaçlarının başarısız olacağı marjinal topraklarda bile iyi büyürler.

Kaju yetiştiriciliği için en iyi topraklar kumlu topraklardır. Eğer kamu yetiştirmeyi düşünüyorsanız bu özellikleri verebilecek bir yer seçmenizi öneririz. Gerekli şartlar sağlandığı zamanlarda kaju meyvesi çok verimlidir.

Kaju Nasıl Ekilir?

kaju

Kajuyu ekmek için fizibilite çalışmanızı tamamlandınız. Sıra geldi ekim zamanına! Taze kaju tohumları kolayca çimlenir, bu nedenle bölgenizdeki bir kaju ağacını biliyorsanız, ya da taze tohumları alıp çimlendirebilirsiniz.

Bazı meyve ağacı fidanlıklarında kaju fideleri veya asılı ağaçlar da bulunabilir. Ticari yetiştiriciler genellikle kendi ürünlerini çoğaltır. Bölgede bir başka yetiştiriciniz varsa, ondan tohum ya da fide almanız da mümkün olacaktır.

Eğer isterseniz kaju ağaçlarınızı tohumlardan yetiştirmeniz de mümkün olacaktır. Bunun için kaju tohumlarını öncelikle saksıya dikerek biraz büyüdükten sonra ekilecek alanla alabilirsiniz. 

Ancak eder kaju nerede yetişir sorusuna verdiğimiz manita uygun bir ortama zaten sahipseniz kaju tohumlarınızı direkt olarak da toprağa yerleştirebilirsiniz. İlk günlerde kaju tohumlarını nemli tutmak çok önemlidir. Siz nemli tuttuğunuz takdirde kamular dört veya beş gün içerisinde filizleneceklerdir.

Kaju Ağacının Bakımı

Kaju nerede yetişir sorusuna ideal yanıtı buldunuz ve kaju meyvesini yetiştirmeye başladınız. Sıra geldi kaju ağaçlarınıza bakım uygulamaya. Bunun için dikkat etmeniz gereken noktalar sulama ve gübreleme, budama, malçlama ve hastalıklardan koruma olacaktır. Bu konuda dikkat etmeniz gereken noktalar sizler için derledik.

Sulama ve Gübreleme

Kaju fıstığı en iyi kumlu topraklarda yetişir. Bu nedenle kaju nerede yetişir sorusunun bir yanıtı da kumlu toprak olacaktır.Bu aşamada şu ile ilgili bir sorun baş göstermektedir. Zira kumlu topraklar fazla şu tutmaz ve genellikle çok verimli değildir. Bu nedenle de kaju ağaçlarına, ilave bir dikkat göstermeniz daha iyi bir sonuç almanıza yardımcı olacaktır.

Kaju ağaçlarınıza ilave şu ve gübre sağlamanız da verimli ürün elde edebileniz için gerekir. Kuru dönemlerde kaju ağaçlarını daha yoğun bir rejim ile sulamak önemlidir. Bunun yanısıra aktif olarak büyüdüklerinde, çiçeklenme ve fındık gelişimi sırasında ağaçları gübrelemek daha verimli bir şekilde üretim yapmanıza yardımcı olacaktır.

Budama

Kaju ağaçlarının zaman zaman budanmasa da gerekmektedir. Budama işlemi ile kaju ağcı hafifler. Zayıf, ölü ve dolanmış dallar ile hastalıklar veya zararlı haşerelere maruz kalan dalları ağaçtan arındırmak için düzenli olarak budama işlemi yapmak gerekmektedir. Ayrıca, yoğun büyümeyi teşvik etmek için kalabalık dalları da kesmek iyi sonuç verecektir.

Malçlama

Yabanı otları önlemek ve nemi korumak için kaju ağacının etrafında organik maddeler kullanmak önemlidir. Burada kimyasallardan kabının ve malçlanma işlemini mümkün olduğunca doğal yani organik materyaller ile gerçekleştirmeye çalışın.

Zararlıları ve Hastalıkları

Kaju ağacı genel olarak sağlıklıysa, haşere içermez.eğer ağacın etrafında uçuşan çay sivrisinekleri gözlemlediyseniz kaju ağacınıza ilaçlama yapmanız gerekmektedir. Kimi zaman gövde ya da kök delici haşereler de kaju ağacına musallat olabilir. buna karşı da ağacinoizi ilaçlamayı unutmayın.

Kaju Ağaçlarının Hasadı

kaju ağacı

Kaju ağaçları kuru mevsimde yani kış aylarında çiçek açar ve meyveler verir. Bu sürecin hemen ardından birkaç ay içinde toplayabilmeniz gerekir.

Kaju ağacının hasada hazır olup olmadığını anlamak için kaju meyvesine kulak verme gerek! Kaju meyvesi ya da elmasının hoş bir pembe veya kırmızı rengine sahip olduğum görürseniz artık hasat zamanı gelmiş demektir.

Dikkat edilmesi gereken nokta bazı kaju ağacı türlerinin sarı renkte meyve vermesidir. Kimi zaman fazla olgunlaşan bir kaju meyvesi yavaşça ağaçtan düşer. O zaman öteki meyveleri toplamanın da zamanı gelmiş demektir.

Kajuları topladıktan sonra tohum kısmı ile meyve bölümünü ayırmak gerekir. Bu işlem de tamamlandıktan sonra kaju ticari satışa hazır demekti.

Kaju Ağacının Meyvesi

kavrulmuş kaju

Kaju ağacının dallarından sarkan ve dışarıdan görülen meyvesi esasında aksesuar bir meyvedir. Bu nedenle bazen sahte meyve olarak adlandırılır. Meyve gibi görünen, oval veya armut biçimli bir yapı, pedicel ve kaju çiçeğinin kabuğundan gelişen bir bitkidir.

Orta Amerika’da bu meyveye maragon adı verilirken kimi yerlerde kaju elması olarak da geçmektedir. Kaju ağacının meyvesi de yenebilirdir. Oldukça tatlı bir konuya ve tada sahiptir.

Kaju nerede yetişir sorusuna yanıt arıyorsanız, muhtemelen peşinde olduğunuz şey kajunun dışındaki meyve hışmı değil içindeki kuruyemiş olacak ola tohum kısmıdır. Burası, kajunun esas değerli olan kısmıdır. Kaju elmasının içerisinde yetişine ve minik bir böbrek şeklini ya da boks eldivenini anımsatan bu tohumlar, kaju kuruyemişinin de ana maddesini oluşturmaktadır.

Doğal Olarak Kaju Nerede Yetişir?

kajulu salata

Doğal olarak kaju nerede yetişir diye soracak olursak, yani alabilmek için yönümüzü Güney Amerika’ya çevirmemiz gerekecek. Kajunun farkı türleri Orta Amerika, Karayıp Adaları ve Güney Amerika’nın kuzeyine özgüdür.

Esas anayurdu Brezilya olan kaju bitkisi, Portekizli kaşifler tarafından Brezilya’nın kefinden sonra 1560-1565 yılları arasında Goa, Hindistan’a götürmüştür. Oradan Güneydoğu Asya’ya ve nihayetinde Afrika’ya yayılmıştır.

Kaju kelimesi de, etimolojik olarak bitkinin yetiştiği bölgelere özgü bir kelimedir. “Kaju” dilimize İngilizce “cashew” kelimesinden geçmiştir. Bu kelime ise “Acupú” yani “kendini üreten somun” kelimesinden gelmektedir.

En Çok Kaju Nerede Yetişir?

Kaju bugün gıda endüstrisinin en değerli kuruyemişlerinden bir tanesi. Global pazarda gıda endüstrisine ürün satan pek çok üretici artık kajuya yatırım yapmakta. 2017 yılında dünyadaki en büyük kaju üreticisi Vietnam oldu, Dünya üretiminin % 22’lik hışmı Vietnam’ın elindeydi.

En çok kaju nerede yetişir sorusuna ilk cevap da bu nedenle Vietnam oldu. İkinci sırada Hindistan yer alıyordu. Dünyadaki toplam kaju üretiminin % 19’u Hindistan’da yapılıyordu. Dünyada üçüncü olarak en çok kaju nerede yetişir sorusuna yanıt ise Fildişi sahilleri oldu. Fildişi Sahilleri kaju üretiminin % 18’ini gerçekleştirmekteydi. Bu ülkelerden sonra ise Benin, Gine-Bissau, Tanzanya, Mozambik, Endonezya ve Brezilya’da da kaju çekirdekleri önemli miktarda üretilmektedir.

1 yorum

Faden Orman

Faden Orman

Böyle güzel yararlı aynı zamanda çokta pahalı olan bir bitki neden bizim ülkemizde yetiştirilmiyor, mesela Antalya Alanya iklim olarak toprak olarak uygun anladığım kadarıyla 🌳

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat2.205,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat1.230,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.815,00 ₺ + KDV(%1)