hünnap nedir anlatan hünnap tanelerinden oluşmuş bir aranjman

Anavatanı Çin olan, halk arasında “innap”, “çiğde” ve “innabi” olarak da anılan hünnap, pek çok faydası olan adeta şifa kaynağı bir meyvedir. Eylül ayında olgunlaşıp ekim ayında tüketilmeye başlanması nedeniyle de özellikle son dönemde hünnap nedir sorusu en çok araştırılan konulardan bir tanesidir.

Hünnap meyvesi, son birkaç yılda popülerliğini arttırmış olsa da faydalarından çok eski çağlardan beri özellikle Uzakdoğu’da alternatif tıpta yararlanılmaktadır.

Peki hünnap nedir ve hünnapın faydaları nelerdir?

Toptan kuruyemişin adresi Kuruyemiş Borsası olarak hazırlamış olduğumuz içeriğimizde sizler için hünnap nedir sorusunu yanıtlayarak vücuda sağlamış olduğu faydalardan söz edeceğiz.

Hünnap Nedir?hünnap ağacı ve dalındaki hünnap meyveleri

Hünnap nedir sorusunu, oldukça dayanıklı bir bitki olan hünnap ağacının sert çekirdekleri olan zeytine benzer meyvesi olarak tanımlayabilir. Yuvarlak ve minik görüntüsü nedeniyle ateş dikeni olarak da anılan iğde meyvesiyle karıştırılan hünnaba Uzakdoğu ülkelerinde “ölümsüzlük meyvesi” ve “Tanrının hediyesi” gibi benzetmeler de yapılıyor.

Olgunlaşmadan önce yeşil olan hünnap meyvesinin rengi yeterli olgunluğa ulaştıktan sonra kırmızıya çalan bir mora döner. İçinde yer alan beyaz yemişinin üzerini kaplayan ince kabuğuyla birlikte de tüketilebilen hünnap, tam anlamıyla olgunlaştıktan sonra kuru üzüme de benzetilen bir şekle kavuşur.

Bahçelerde yetiştirilen bu lezzetli meyve ormanlık alanlarda da yabani şekilde bulunmaktadır. Özellikle eylül ve ekim aylarında olgunlaşıp tüketilmeye başlayan hünnapın insan sağlığına sayısız faydası vardır. Peki hünnapın bilinen faydaları nelerdir?

1. Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Bir porsiyonu yaklaşık olarak 47 kaloriye sahip olan hünnap, özellikle diyet yapan ve kilo vermeye çalışanların mutlaka tüketmesi gereken meyvelerden bir tanesi. Beslenme ve sağlık uzmanları tarafından her gün tüketilmesinin herhangi bir zarara neden olmayacağı belirtilen hünnap, yüksek besin değerleri sayesinde gün içerisinde tokluk hissi de sağlamaktadır.

2. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Hünnap, zengin A ve C vitamini içeriğine sahip bir meyvedir. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlenmesine yardımcı olur ve vücudu soğuk algınlığı grip gibi özellikle kış aylarında görülen hastalıklara karşı korur.

3. Kan Dolaşımını Düzenlerboş bir zeminin üzerinde yer alan hünnap taneleri

B3 vitamini açısından da zengin bir besin kaynağı olan hünnap, yeterli miktarda tüketildiği takdirde vücudun kan dolaşımını düzenlemeye yardımcı olur.

4. Hastalıkları İyileştirir

Hünnap antioksidan bakımından da zengin meyvelerden bir tanesidir. Bu özelliği sayesinde kanser hastalıklarından karaciğer rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığın iyileşmesinde faydalı bir etkisi bulunur.
Ayrıca içerisinde yüksek oranda potasyum barındıran hünnap, kalp ve damar sağlığını korumaya yardımcı bir etki üstleniyor.

5. Sindirim ve Boşaltım Sistemini Düzenler

Güçlü bir posa yapısına sahip olan Hünnap, sindirim sistemini düzenleyerek daha sağlıklı bir işleyişe kavuşturur. Böylece vücudunuzun daha sağlıklı çalışmasını sağlayarak sindirim ve boşaltım sistemi rahatsızlıklarının önüne geçer.

6. Cildi Güzelleştirir

bir masanın üzerinde hünnap ve zeytinyağı var

Daha önce de belirttiğimiz gibi hünnap, antioksidan özelliği bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Bu nedenle her gün düzenli miktarda tüketilen hünnap, cilt bariyerini koruyarak cildin daha ışıltılı ve parlak görünmesine yardımcı olur.
Bunun yanı sıra hünnap, güneş kaynaklı oluşan yanıkların ve kızarıklıkların da giderilmesini sağlar.

7. Kas Gelişimine Katkı Sağlar

Magnezyum ve kalsiyum, kemik ve kas yapısının güçlenmesine yardımcı olan minerallerden olmasının yanı sıra ağız ve diş sağlığı için de olmazsa olmaz minerallerdendir. Hünnapın içerisinde bulunan yüksek orandaki magnezyum ve kalsiyum, kas sisteminin gelişmesini ve kemiklerin güçlendirilmesini sağlarken diş hastalıklarını da önler.

8. Doğal Sakinleştiricidir

Hünnap, faydalı içerik bakımından çok zengin bir meyvedir. Özellikle içeriğinde bulunan potasyum ile vücudun günlük potasyum ihtiyacını karşılamaya yardımcı olan hünnap, ruh halini iyileştirir. Bu yönüyle hünnapın doğal bir sakinleştirici olduğunu ve motivasyonu yükseltmeye yardımcı bir meyve olduğunu söyleyebiliriz.

9. Vücudun Her Daim Zinde Kalmasına Yardımcı Oluryakından çekilmiş birkaç hünnap meyvesi

Söz ettiğimiz tüm faydaların yanı sıra hünnap, vücut enerjisini yükseltmeye yardımcı olan hünnap, yorgunluk ve halsizlik gibi durumların önüne geçecek vücudun her daim zinde olmasına yardımcı olan bir meyve.

10. Solunum Rahatsızlıklarını Tedavi Eder

Uzmanlar, astım ve bronşit gibi solunum rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan hünnapın özellikle bu hastalıklarla mücadele eden kişiler tarafından tüketilmesinin son derece yararlı olduğunu belirtmektedir.

11. Enerji Verir

Enerji seviyelerini yükseltmesiyle de bilinen hünnap herkes tarafından tüketilebilir. Özellikle düzenli olarak spor yapan kişiler spor öncesi birkaç adet hünnap yiyerek performanslarını daha yüksek seviyelere çekebilirler.

Hünnap Nasıl Tüketilir?düz bir zeminin üzerinde yer alan tabakta pekçok hünnap tanesi var

Hünnap nedir konulu içeriğimizde hünnapın ne olduğunu ve sağladığı faydaları sıraladık. Peki hünnap nasıl tüketilir?

Faydalı özellikleri ile adeta bir şifa deposu olan hünnap, isteğe bağlı olarak birçok farklı şekilde tüketilebilir. Taze meyve olarak tüketilebildiği gibi hünnap kurutulup çay olarak da demlenebilmektedir. Bu sayede faydalı özelliklerinden hiçbirini kaybetmeyen, özellikle öksürük ve boğaz ağrısını geçirmede etkili bir bitkisel ilaçtır.

Öte yandan hünnap meyvesinin kaynatılması yoluyla hazırlanan hünnap reçeli de hünnapın sağladığı yararlardan faydalanmanın lezzetli bir diğer yoludur. 

Taze meyve olarak olgunlaştığı eylül ekim aylarında tüketilebilmesinin yanı sıra hünnap kurutulmuş olarak dört mevsim saklanabilir ve yenilebilir.

Yalnızca hünnabın değil, kurutulmuş tüm meyvelerin sağlığa faydası bulunuyor. Bu faydalar ile ilgili daha detaylı bilgi sahibi olmak için 4 Maddede Kuru Meyvenin Sağlığa Faydaları başlıklı yazımızı inceleyebiliriz.

Faydalı özellikleri bakımından iğde de hünnap kadar zengindir. Vücudunuza sağlayacağı faydalardan yararlanmak için iğde siparişi oluşturabilirsiniz

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat2.010,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat870,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.815,00 ₺ + KDV(%1)