Ramazan ayının gelmesi ile birlikte iftar sofralarının en önemli misafiri olan hurma, sofralarımızda yerini almaya başladı. "Cennet meyvesi" olarak da bilinen hurma, iftar sofralarında orucu taçlandıran ve ilk olarak tadılan besinlerdendir. Yetiştiği iklim ve coğrafi şartların da etkisi ile hurma, içeriğinde birçok vitamini barındırmaktadır.
Birçok farklı çeşidi bulunan hurmanın en çok bilinen ve en faydalı türlerinden birisi Bağdat hurmasıdır. Bağdat hurmasının besin değerlerine bakacak olursak; kalsiyum, sodyum, magnezyum, potasyum, demir, B ve A vitaminleri açısından oldukça zengindir. Ayrıca Bağdat hurması bağırsaklarımızın düzenli çalışmasını sağlayan lif kaynağıdır. İçerisinde bol miktarda barındırdığı mineral ve fenol sayesinde, uzun süreli açlık durumlarında vücudun insülin dengesini sağlamaktadır.
Bağdat hurmasının tüm faydalarını gelin maddeler halinde inceleyelim;
- Sindirim Problemlerine İyi Gelmesi: Bağdat hurması, içeriğinde bulunan zengin lif yapısı sayesinde bağırsakları çok hızlı çalıştıran bir besindir. Özellikle kabızlık sorunu yaşayanlar için ise birebir tedavi olarak sunulan Bağdat hurması, Ramazan ayında bağırsak sağlığımızı da düzenler. Kabızlık sorunu yaşayanların, Bağdat Hurması’nı suyun içerisinde belirli bir süre beklettikten sonra – özellikle sahurda yapılması tavsiye edilir- suyunu içtikten sonra hurmayı da ezerek tüketmeleri, bağırsak düzenini sağlamalarına yardımcı olacaktır.
- Kemik Gücü ve Kemik Sağlığı için Mucizevî Besin: Bağdat hurması; selenyum, bakır ve magnezyum gibi vücudun ihtiyacı olan mineraller içermektedir. İçerdiği bu zengin mineraller sayesinde kemiklerin güçlendirilmesinde önemli bir rol oynar. Ayrıca kemik hastalıkları ile mücadelede de oldukça etkili bir besindir. Çocukların kemik gelişimi için de oldukça faydalıdır.
- Kansızlık Problemine Etkisi: Bağdat hurması yüksek miktarda demir içerir. Bu sayede anemi yani kansızlık rahatsızlığı yaşayan kişiler için Bağdat hurması mükemmel bir besin takviyesidir. Düzenli olarak tüketildiğinde demir eksikliğinin yarattığı yorgunluk ve halsizlik hislerini de azaltır.
- Vücudun Şeker İhtiyacını Karşılaması: Bağdat hurması, glikoz ve fruktoz gibi doğal tatlıları içeren bir besindir. Bu nedenle yoğun açlık sonrasında vücudunuzun kan şekerini dengelemesine yardımcı olur ve kaybettiğiniz enerjiyi kazanmanızı sağlar.
Bir adet Bağdat hurması kaç kaloridir?
Gelelim diyet yapanların merak ettiği sorunun cevabına; Bir Bağdat hurmasının ortalama kalorisi 15 kaloridir.
Bağdat Hurması çeşitlerine Kuruyemiş Borsası'ndan ulaşabilir, dilediğiniz miktarda sipariş verebilirsiniz.
3 yorum
Burcu Aramaz
Bağdat Hurmasını gözüm kapalı bulabilirim 😀
Ceylan Cihan
Bizim masamızda sadece iftarda değil çok şükür haftada birkaç kez hurma bulunur, çok güzeldir tadı, çok faydalıdır.
elif çınar
açlığı bastırmadan bir numara yiyecektir hurma