Neredeyse ilk insanlardan bu yana sevilerek tüketilen bademi çeşitli şekillerde kullanabilmek mümkün. Son derece sağlıklı bir yemiş olan bademi çiğ olarak ara öğünlerde tüketebilir ve yemeklerde kullanabilirsiniz. Kimileri için yemeklerin içeriğinde bademe yer vermek garip gelse de aslında birçok kültürde badem yemeklik malzeme olarak görülüyor.
Diğer yandan bademi kavurarak kuruyemiş haline getirebilir veya badem unu, badem yağı, badem sütü gibi alternatif ürünler elde etmek için de kullanabilirsiniz. Bu kadar farklı formlarda tüketilebilen bir yemişin elbette sağlığımız açısından pek çok yararı olduğundan söz etmek mümkün. İçeriğimizin devamında lezzeti ile dillere destan olan bademin faydaları ve besin değerlerini bulabilirsiniz.
En Lezzetli Yemişlerden Bademin Faydaları
Türkiye, badem yetiştiriciliğinde dünyanın önde gelen ülkelerindendir. Beyaz ve açık renkli çiçekleriyle dikkat çeken badem ağaçları, ülkemizde en çok Akdeniz Bölgesi’nde görülebilir. Diğer yandan hatırı sayılır oranda badem tükettiğimizi de söyleyebiliriz.
İçeriğimizi okuduktan sonra ise sağlık deposu bademin yararlarını öğrenip bu leziz yemişi tüketirken hem daha bilinçli hem de daha mutlu olacağınızın garantisini verebiliriz.
Sağlık deposu badem, yüksek yağ oranına sahiptir. Ancak bu gözünüzü korkutmasın, çünkü bademin içeriğindeki yağ asitleri sağlığınızı koruyacak türden. Ayrıca koruyucu fitosterol, bitkisel protein, potasyum, fosfor gibi mineraller ve vitaminler bakımından da oldukça zengindir.
Üstelik yüksek kalori değerine sahip bir besin olmasına karşın diyet programlarının vazgeçilmezlerinden biri olan badem, iştahı kontrol etmeyi desteklediği için kilo vermeyi destekler. Elbette bademin faydaları bu kadarla sınırlı değil. Peki çok sevdiğimiz bademin başka ne gibi yararları bulunuyor?
Beyin Sağlığını Destekler
Beyin fonksiyonlarının gelişimine önemli ölçüde katkıda bulunduğu bilinen badem, bu yönüyle en iyi beyin dostu besinlerden biri olarak kabul görüyor. Çünkü badem, içeriğindeki elementler ve bileşenler sayesinde nörolojik aktiviteyi destekliyor, bilişsel fonksiyonlardaki gerilemelerin önüne geçmeyi sağlıyor.
Dolayısıyla başta Demans ve Alzheimer rahatısızlıkları da dahil olmak üzere iltihaplanmaya yol açabilecek çeşitli rahatsızlıkların oluşma riskini azaltıyor.
Yalnızca yetişkinler için değil, çocuklar için de son derece faydalı bir besin olan bademi günde 6-7 tane olmak üzere düzenli olarak tüketmenin beyin ve sinir sisteminin genel sağlığını korumaya yardımcı olduğu biliniyor. Bu sayede ilerleyen yaşlarda oluşması muhtemel beyin rahatsızlıklarına karşı önlem almak mümkün hale gelebiliyor.
Kan Basıncını Düzenler
Kanda bulunan magnezyum seviyesinin düşmesi yüksek tansiyon riskini artırabilir. Badem, içeriğindeki magnezyum ile bu tür olasılıklardan korunmanıza yardımcı olur. Ayrıca yapısındaki potasyum sayesinde kan basıncını dengeleyen badem, sodyum açısından zengin içeriği ile kan basıncında meydana gelebilecek dalgalanmalara karşı da etkili bir besindir.
Bu da hiç şüphesiz ki bademin kalp sağlığını korumayı destekleyen bir yemiş olduğu anlamına gelmektedir. Buradan yola çıkıldığında kalp ve damar rahatsızlıklarının önlenmesi ve giderilmesinde bademin önemli bir rol oynadığı sonucuna ulaşabiliriz.
Cildi Korur
E vitamini cilt sağlığı açısından kritik bir öneme sahiptir. E vitamini bakımından gayet zengin bir yemiş olan badem, bu özelliği sayesinde cilt sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır. Peki nasıl? Öncelikle bademin yaşlanma etkilerini azalttığı, kırışıklık ve gözaltı torbaları oluşumunu önlediğini söyleyebiliriz.
Ek olarak, yüksek miktarda epicatechin, quescetin, catechin, kaempferol ve isorhamnetin içeren bademin cildi onarmaya ve hücreleri yenilemeye katkıda bulunduğu da bilinmektedir. Hatta bu maddelerin cilt kanseri ile savaşmada etkili bir faktör olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.
Tüm bu yönlerinden dolayı kozmetik sektöründe kullanımına sıklıkla başvurulan bademin yağı da yeni doğan bebeklerin cilt sağlığını korumak için kullanılmaktadır.
Saçları Besler
Yapılan araştırmalar, her gün düzenli olarak badem tüketildiğinde bu besinin saçların ihtiyacı olan vitaminleri sağladığını ortaya koymuştur. Ayrıca saçların kırılmaması, dökülmemesi ve hızla uzaması için gerekli olan magnezyumun da %25’ini karşılayan bir avuç badem, saç diplerinin güçlenmesine de katkıda bulunmaktadır. Badem yağı da saç derisini iyileştirme ve saç tellerini nemlendirmede oldukça etkilidir.
Özellikle saç kuruluğu şikayetinden yakınanlar için son derece etkili bir tedavi aracı olan badem yağından yararlanmak için yağı saçlarınıza sürmeniz ve yuvarlak hareketlerle saç derinize yedirmeniz yeterli olacaktır.
Yarım saat kadar badem yağı ile beklettiğiniz saçlarınızı bol su ile yıkayıp durulayabilirsiniz. Bu sayede saç tellerinizin güçlendiğini, ihtiyaç duyduğu neme kavuştuğunu ve yıpranmadan sağlıkla uzadığını gözlemleyebilirsiniz.
Kemikleri Güçlendirir
Magnezyum yetersizliği, kemik kaybı vakalarında en az kalsiyum ve fosfor kadar önemlidir. Bu nedenle magnezyum bakımından zengin yemişler tüketmeniz önerilir. Ayrıca içeriğindeki vitamin ve diğer mineraller sayesinde kemik rahatsızlıklarında önemli bir şifa kaynağı olan badem, diş sağlığını da destekler.
Diğer yandan yaşa bağlı gelişen kemik erimesi sorunlarının önlenmesine yardımcı olur. Özellikle hayvansal gıda tüketmeyen kişilerin beslenme programlarındaki eksik vitamin ve minerallerin önemli bir kısmını bademden alabilmeleri mümkün.
Kan Şekerini Kontrol Etmeye Yardımcı Olur
Süper besin olarak da bilinen badem, yemeklerden sonra artan kan şekerini düşürmeye yardımcı olur. Çünkü öğünlerden sonra vücudumuzdaki glikoz ve insülin seviyelerinde artış gözlemlenir.
Özellikle diyabet hastaları için son derece kritik olan bu sorun, badem sayesinde kontrol altına alınabilmektedir. Kandaki şeker seviyesini olması gereken seviyeye çekebilen badem bununla birlikte, yapısındaki düşük karbonhidrat, protein ve lifler sayesinde şeker hastaları için oldukça ideal bir besindir.
Antioksidan Kaynağıdır
Badem, mükemmel bir antioksidan kaynağıdır. Bu da onu başta kanser olmak üzere pek çok hastalığa karşı etkili bir tedavi aracı yapmaktadır. Dolayısıyla bademin faydaları arasında içeriğindeki güçlü antioksidanları saymadan geçmek çok doğru olmayacaktır.
Antioksidanlar, hücrelerdeki moleküllere zarar verebilecek oksidatif stresle baş etmeyi mümkün kılar ve böylece hücre içi işlevlerin ideal bir şekilde yürümesinin önünü açar. Ancak antioksidanların büyük oranda bademin kahverengi tabakasında yoğunlaştığını ve bu nedenle badem tüketirken soymadan, olduğu gibi yenilmesi gerektiğini söylemekte fayda var.
Sindirim Sistemini Destekler
Bademin faydalarından bir diğeri de bağırsak florasını düzenlemeyi sağlaması olabilir. Özellikle bademin dışındaki kahverengi tabaka, bu anlamda önemli bileşenler içerir. Prebiyotik bileşenlere sahip olan badem, tüketilen diğer besinlerin sindirimini ve bu besinlerin içeriğini daha iyi kullanılmasını kolaylaştırır.
Ayrıca bağırsak mikroplarına bağlı hastalıkların tedavisinde de etkili olduğu bilinen badem, sindirim sisteminizin fazla yorulmasını da önler. Dolayısıyla kabızlık gibi rahatsızlıkların yaşanmasını engellemek için de oldukça etkili bir besin olan badem, sindirim sistemi üzerindeki tüm etkileri sayesinde kilo vermeye de yardımcı olur.
Bademin Besin Değerleri
Bademin faydaları hakkında artık daha fazla bilgi sahibisiniz. Ancak bir yemişten daha fazlası olan bademin sahip olduğu besin değerlerini de öğrenmenizde yarar var. Bu doğrultuda, 100 gram kavrulmamış haldeki tuzsuz bademin ortalama 570 kalori olduğunu söyleyebiliriz. Buna göre, 1 porsiyonu yaklaşık 25 gram olan bademin 143 kaloriye sahip olduğu sonucuna ulaşılabilir.
Öte yandan 3,7 gram gibi düşük bir karbonhidrat oranına sahip olan bademin 15,2 ile oldukça yüksek lif oranı içerdiği rahatlıkla savunulabilir. Buna benzer şekilde bademin 18,7 gram protein, 54,1 gram yağ, 835 miligram potasyum, 250 miligram kalsiyum, 268 miligram magnezyum ve 3,7 miligram demir içerdiği bilinmektedir.
Tüm bu bilgiler doğrultusunda hem kendi sağlığınızı hem de sevdiklerinizin sağlığını korumak için her gün bir avuç badem yemenizi öneririz.