Atıştırmalık dediğimiz zaman aklımıza gelen gıdaların başında kuruyemişler gelir. Soframızda dört mevsim ve yirmi dört saat yeri olan kuruyemişler ülkemizde her öğün, her saat tüketilen yiyecekler arasındadır. Aslında bir meyve olsa da tadı bildiğimiz meyveler gibi değildir. Tohumları belirli ölçeklere göre işlem görür ve karşımıza çerez olarak çıkar. Peki her gün bir avuç yediğiniz takdirde kalbe iyi gelen badem nasıl bir kuruyemiştir? Nerelerde yetişir? Faydaları nelerdir? Ayrıntıları sizin için derledik!
Badem Nasıl Yetişir?
Ağaçlar çiçek açtığında, sıcaklıklar arttığında biliriz ki artık zaman ilkbahar zamanıdır. Badem de ilkbaharın geldiğini meyvesini vermeye başlayarak müjdeler. Adını ise badem ağacından alır.
Badem ağacı, gülgiller familyasına üye küçük bir ağaç türüdür. Daha çok Akdeniz iklim koşullarını seven badem ağacı buna karşın ülkemizin hemen her bölgesinde yetiştirilebilir. Hemen her tür toprakta yetişebilse de nitelikli ve verimli meyveler verebilmesi adına badem ağacı için toprak tipi önemli bir unsurdur.
Buna göre kumlu ve çakıllı topraklar idealdir. Bu gibi topraklarda kökleri 3 ile 5 metreye kadar inebilir. Yıllık ortalama 350 ile 400 mm arasında yağış alması gerekir. Yaklaşık olarak 12 metreye kadar uzayabilen badem ağaçları, aşırı soğuğun etkisiyle dallarda yaşanabilecek çürümelere karşı budanmalıdır. Dikim zamanları ise kışları ılık geçen yerlerde sonbahar, sert ve soğuk geçen yerlerde ilkbahardır.
Sertliğine Göre Sınıflandırılması
Bu sınıflandırma bademin kabuğuna göre yapılır. Mesela el bademi el ile kırılabilecek kadar yumuşakken diğerleri sırasına göre daha sert kabukludur.
- El Bademi
- Diş Bademi
- Sert Kabuklu Badem
- Taş Bademi
Özellikleri
Toptan badem 2011 verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 70 bin ton civarında üretilir. Ülke geneline kıyasladığımızda yeterli bir sayı elde edilmediği için artı olarak badem ithalatı da gerçekleştirilir. Bademin olgunlaşmamış hali ise çağla meyvesidir.
Çağla meyvesi, yeterli erişkinliğe ulaştığı takdirde bademe dönüşür. Hasat zamanı genellikle temmuz ile başlar ve eylül aylarında sona erer. Bademin Türkiye’de açtığı ilk yer Datça’dır. Aşırı nemli topraklar haricinde genellikle toprak tipi konusunda seçici değildir.
Diğer sert kabuklu meyvelere oranla daha erken vakitte meyveye yatar. Hiçbir meyvenin görülmediği zamanlarda dahi pazara çıkartılarak üreticisinin de para kazanmasını sağlar. Yüksek sıcaklığı seven toptan badem, genellikle Karadeniz Bölgesi hariç tüm bölgelerimizde ihtiyaç duyduğu sıcaklığı elde eder. Temizlikten gıda sektörüne kadar çok çeşitli hizmetler hammadde olarak kullanılır.
Bahçe Tesisi
Kurulacak badem bahçesindeki en uygun dikim mesafesi 7’ye 7 metredir. Dikim işleminden sonra gerekli miktarda su verilir ve fidanın çevresine çanak yapılır. Fidana uygulanacak olan aşının yeri toprağın üst kısmında olacak şekilde dikim yapılmalıdır. Bundan sonrasında ise meyve vereceği zaman kadar gerekli bakım işlemleri yapılır.
Badem Faydaları
‘’Muhteşem ikiz, badem ile ceviz’’ olarak da faydalarının anlatıldığı badem, cevizle beraber sağlığa en faydalı kuruyemişler arasında yer alır. Hastalık risklerine karşı önlem ve zinde bir vücut için gerekli bademin faydalarına sırasıyla bakalım.
- Kansere yakalanma riskini azaltır.
- Öksürük ve kansızlığı iyileştirici etkileri vardır.
- Diyabet rahatsızlığı yaşayan insanlar da rahatlıkla tüketebilirler.
- Şeker hastalığına da iyi gelen bir kuruyemiştir.
- Kemik ve diş yapısı güçlendirici bir etkisi vardır.
- Badem yağlı şampuanlar saç bakımı için önemlidir.
- Cilt hastalıklarını önleyici bir özelliği vardır.
- Bağışıklık sisteminizi güçlendirir.
Günde bir avuç badem yiyerek bademin bu gibi özelliklerinden faydalanabilirsiniz.
5 yorum
idil elis İPEKTEL
benim en sevdiğim kuru yemiş ceviz ve badem onsuz hayat mı olur be ?? -
Bekir Yıldız
Van’da Akdamar Adası’nda badem çiçekleri vardır, meşhur. Nisan Mayıs zamanlarında, yani ilkbaharda badem çiçekleri açar çok güzel bir görüntüsü vardır. tadı gibi görüntüsü de çok güzeldir
gülsüm taşpınar
bizimde badem ayıklama zamanımız 🙂 🙂 ben en çok kuru üzüm ve badem severim çok faydalı besinlerdir
Yunus Çakır
Ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişlerin kabuğu ne kadar kalın ve sertse kalitesi de o kadar iyi ve sağlıklı olur. Ek bir bilgi 🙂
Oğuzhan Gül
Badem çok popüler bir yemiştir, yaşlanmayı önlediği çeşitli çalışmalar var. Hatta yabancı bir haberde okumuştum, uzun yıllardır badem yiyen bir adam çok sağlıklıydı cildi de temizdi bayağa. sANIRIM büyükeşehirlerde tükettiğimiz bademler diş bademi oluyor bildiğim kadarıyla