Ay çekirdeği toplumumuzda oldukça sevilerek tüketilen bir kuruyemiş çeşididir. Heyecanlı muhabbetlerimize, ailemizle haftanın belli günleri izlediğimiz dizilere eşlik eden ya da dostlarımızın bizi ziyaretlerinde mutlaka ikram ettiğimiz bir kuruyemiş türü olan ay çekirdeği hiç eskimeyen ikramlık çerezlerimiz arasında yer alır.
Ay çekirdeği diğer milletlerce çok bilinen, daha doğrusu tüketilen bir kuruyemiş olmadığından toplumumuza has kuruyemişlerdendir diyebiliriz. Severek tükettiğimiz ay çekirdeği için şimdiye kadar birçok yorum yapıldı. Kilo aldırdığından, karaciğere oldukça büyük zararlar verdiğinden ve ciltte sivilce oluşumuna son derece olumsuz etkisi olduğundan oldukça fazla bahsedildi. Ama yine de ay çekirdeği bizlerce öyle kolay vazgeçilecek tatlardan değil.
Ay çekirdeği denince akla ilk gelen şey esprili bir dille söylemek gerekirse bağımlılık diyebiliriz. Yedikçe yediğimiz ve yemeye doyamadığımız kuruyemişlerden biri olan ay çekirdeği, önümüzdeki tabak tükenene kadar yeme zorunluluğu hissettiğimiz bir yiyecektir.
Hipnotize olmuşçasına önümüzdeki tüm ay çekirdeği bitene kadar yemeye devam etmek tabi ki sağlıklı değil, aksine oldukça zararlıdır. Her şey gibi ay çekirdeği tüketiminin fazla olması vücut için zararlı olacaktır. Fakat ay çekirdeği ölçülü ve tadında yendiğinde vücudumuza aklınıza gelmeyecek yararlar sağlıyor.
Ve ay çekirdeği bulunan yemekler de bulunduğunu söylemeden geçmeyelim. Sizler için ay çekirdeği vücuda ne tür yararlar sağlıyor ve ay çekirdeği bulunan yemekler nelerdir, araştırdık ve en güzellerini sizler için derledik. Dilerseniz öncelikle ay çekirdeğivücuda ne tür yararlar sağlıyor, onlardan bahsedelim.
Ay çekirdeğinin Vücuda Olan 4 Yararı
Ay çekirdeği küçücük boyutlarına rağmen oldukça yoğun bir mineral, vitamin ve esansiyel yağ kaynağıdır.
1. Zengin Bir Magnezyum Kaynağıdır
Magnezyumun vücut için önemine değinecek olursak, vücutta magnezyum eksikliği kalp ve damar sağlığını ve sinir sistemi ile bağışıklık sistemini son derece yakından ilgilendiren bir maddedir.
Ay çekirdeği içerisinde bulunan magnezyum sayesinde bu tür hastalıklara karşı bir tedbir alabiliriz. Günde bir su bardağının dörtte biri gibi bir oranda ay çekirdeği tüketimi, günlük olarak tavsiye edilen ve vücut için gerekli olan magnezyum miktarının çeyreğinden biraz daha fazlasını vücudunuza almanıza yardımcı olur.
Ay çekirdeği söylenen ölçüleri çok geçmeden tüketildiğinde içerisindeki magnezyum sebebiyle kalp sağlığınız, beyin sağlığınız ve kas sağlığınız için oldukça büyük yararlar sağlayacaktır.
2. E Vitamini ve Folat İçerir
E vitamini ve folat çok bilinmese de kalp sağlığı için en önemli iki bileşendir. İkisini de bir arada ay çekirdeği içerdiğinden kalp sağlığınız için oldukça yararlıdır. Ay çekirdeği içerinde bol miktarda bulunan E vitamini sayesinde kalp sağlığınızı önemli ölçüde destekleyebilirsiniz.
Günlük olarak vücuda alınması gereken E vitamini miktarını karşılayabilmeniz ay çekirdeği sayesinde mümkün hale gelebilir. Bir su bardağının dörtte birini dolduracak kadar ay çekirdeği tüketimi günlük E vitamini ihtiyacınızın tam olarak yüzde altmışlık bir kısmını karşılamaya yetiyor. Oldukça makul miktarda bir E vitamini deposu olan ay çekirdeği tüketimi ölçülü olduğunda vücuda önemli katkılar sağlıyor.
3. Selenyum Bulundurur
Esansiyel bir bir besin olan selenyum sayesinde tiroid sağlığınıza katkıda bulunabilir ve vücudunuza güçlü bir antioksidan etkisi sağlamayı mümkün hale getirebilirsiniz.
Ay çekirdeği oldukça yoğun bir selenyum içeriğine sahiptir. Ay çekirdeğiiçerisinde bulunan selenyumun sahip olduğu antioksidan özelliği sayesinde vücuttaki kızarıklık ve şişkinliklerin azalacağı gözlemlenmiştir.
Ayrıca ay çekirdeği sayesinde tiroid sağlığınız kritik boyutta korunacaktır. Çünkü ay çekirdeği içerisinde bulunan selenyum tiroid metabolizmasını oldukça önemli derecede desteklemektedir. Bunlara ek olarak da selenyum sayesinde DNA hücrelerinin hasar görmüş olanlarının onarımını uyarma özelliği olduğu gözlemlenmiştir.
4.Duygu Durumu Sağlığını Olumlu Olarak Etkiler
Ay çekirdeği yukarıda da bahsettiğimiz gibi içerisinde magnezyum bulundurur. Magnezyumun ek olarak bir yararı da sağlıklı bir duygu durumunu desteklemesidir. Bundan yıllar önce ruh sağlığı ile ilgili sorun yaşayan hastalara magnezyum sülfat verilerek tedavi edilmeye çalışılıyordu.
Bunun sebebi de magnezyumun en güvenli seçenek olmasıydı. Ay çekirdeği içerisinde bol miktarda bulunan magnezyum sayesinde sağlıklı bir duygu durumuna sahip olunabilir.
Ay Çekirdeği İle Yapılabilecek Yemekler
Atıştırmalık Kuruyemiş Karışımı
Hepimiz öğün aralarında bir şeyler atıştırarak açlığımızı biraz yatıştırmak isteriz. Bunu yaparken de kilo almaktan kaçınmaya çalışırız. Meyve, yoğurt ve benzeri gibi besinleri tercih ederiz.
Fakat bunlar içerisinde kuruyemişleri tercih edenlerimiz de vardır. Ay çekirdeği içeren ve öğün aralarında atıştırabileceğiniz bir karışım olan atıştırmalık kuruyemiş karışımı öğün aralarında açlığınızı yatıştırmanıza yardımcı olacaktır.
Tercih ettiğiniz kuruyemiş içleri ve ay çekirdeği içini eşit miktarda rondodan geçirerek içerisine 2 kaşık zeytinyağı ve bir miktar tuz eklenerek tüketilen bu karışımı bir kaba koyarak istediğiniz zaman sağlıklı bir şekilde tüketebilirsiniz.
Ay Çekirdekli Galeta
Yine atıştırmalık olarak ya da bir çay saatinde tüketebileceğiniz ay çekirdekli galetanın tadına ve doğallığına bayılacağınıza eminiz. Herkesin kolaylıkla yapabileceği bu ay çekirdekli galeta tarifi için malzemelerimizi verelim.
Malzemeler
½ paket margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet limon
½ paket kabartma tozu
200 gram ay çekirdeği içi
1 adet yumurta(sarısı hamur için beyazı üzeri için kullanılacak)
1 küçük kaşık tuz
Un
Limonun suyunu sıkarak yarım çay bardağı suya ekleyelim ve ay çekirdeği içi ile yumurta akı dışındaki tüm malzemeleri aldığı kadar un ile yoğurarak başlayalım. İstediğimiz şekli verdikten sonra ayırdığınız yumurta akını galetaların üzerine sürerek ay çekirdeği içlerini üzerlerine serpiştirelim. 200 derece fırında 30 dakika pişirelim. İşte ay çekirdeği ile galeta yapımı bu kadar basit ve aynı zamanda az kalorili bir atıştırmalıktır.
Ay Çekirdekli Ekmek
Tam tahıllı ekmek türleri denemeyi sevenler için oldukça lezzetli ve yapımı kolay olan ay çekirdeği içeren ekmek yapımımıza geçmeden malzemelerimizi verelim.
Malzemeler
½ paket yaş maya
1,5 bardak ılık su
1 tatlı kaşığı şeker
3,5 bardak un
2 tatlı kaşığı tuz
½ su bardağı ay çekirdeği içi
Tüm malzemeleri karıştırarak olabildiğince yumuşak kıvamda bir hamur elde edelim. Daha sonra bu hamuru ikiye ayırarak yağladığımız fırın tepsimize şeklimizi vererek yerleştirelim.
15 dakika bekletip 200 derece olarak ayarlanmış fırınımıza sürelim ve sıcağa dayanıklı bir kaba su koyarak fırının içinde alt kısımda bir yere koyalım. Ekmeğimizin pişerken suyun buharı sayesinde üzerinin kurumasını da bu şekilde engellemiş olacağız. 30-35 dakika sonra fırından alabilirsiniz. Ay çekirdekli ekmeğiniz servise hazırdır.
Ay Çekirdekli Kandil Simidi
Küçüklüğümüzde en sevdiğimiz yiyeceklerden biri olan kandil simidinin ay çekirdeği ile yapılmış halini de seveceğinize eminiz. Şimdiden afiyet olsun diyerek malzemelerimizi verelim.
Malzemeler
½ paket margarin
Yarım bardak sıvı yağ
1 paket karbonat
2 adet yumurta
2 kaşık yoğurt
2 kaşık sirke
1 küçük kaşık tuz
2 bardak nişasta
1 paket ay çekirdeği içi
Ay çekirdeği ve bir yumurtamızın akı haricindeki tüm malzemelerimizi bir araya getirerek yoğuralım ve elde ettiğimiz hamurlarımızı istediğimiz boyutta simitler haline getirelim. Bu simitlerimizin üst yüzlerini önce yumurta akına sonra da ay çekirdeği içine batırarak tepsilerimize dizelim. 200 derece fırınımızda üstleri pembeleşene kadar pişirelim. Ay çekirdekli kandil simitlerimiz bu şekilde servise hazır hale gelmiş oluyor.
Afiyet olsun.
9 yorum
Elif Yaşit
resimlerdkei yemekler çok güzel görünüyor. gerçekten görüntüsü o kadar güzel ki inanıyorum ki tadı da öyledir.
Rabia Gülhan
Ama sanırım ayçiçek yağı kadar vücuda zararlı yağ yoktur. Yararlı yağlarda vardır. Kabak çekirdeği mesela bir çok faydası var.
Tuğba Alp
Ay çekirdeğini salatanıza eklemeyi bir deneyin, ben neredeyse her salataya ekliyorum. İlk başta biraz yadırgar gibi oldum ama çok güzel oldu, damağım da alıştı. Daha katabileceğiniz bir sürü yemek var tabii 🙂
ebru çiçek
ay çekirdeği yemek stresi azaltıyormuş ama sefeer de çekirdeği bitiricem diye stres yapıyo insan 😀
nil kapı
biraz garip gelebilir ama ben çekirdek stokluyorum ağır bağımlısıyım afasfaf
Cengiz Gül
biz ona çiğrdem deriz yanlız 😉
kamile al
selenyum önemli selenyum 😀 :D:D
Su Erken
ekmekle çekirdek nasıl bi karışım olur acaba ? hiç denemedim inanır mısınız
mevlüt
sizde kilosu ne kadar alabiliyoruz