kuru dut pekmezi nasıl yapılır

Ülkemizin hemen hemen her yerinde yetiştirilebilen dut, köken olarak Uzakdoğu’ya dayanan bir meyvedir. Dut, birçok tatlı tarifinde yer alır. Özellikle pekmez yapımında tercih edilen meyvelerden bir tanesi olan dut, içerdiği antioksidanlar sayesinde insan sağlığı üzerindeki faydaları ile ön plana çıkıyor Peki oldukça lezzetli olan bu dut pekmezi nasıl yapılır?

Dut Pekmezi Nasıl Yapılır?

Mineral bakımından oldukça zengin olan dut pekmezi, dut meyvesinin sağlığını ve lezzetini diğer mevsimlere de taşıyabilmenin mükemmel bir yolu olarak karşımıza çıkar. Her ne kadar karadut ve beyaz dut gibi farklı dut türleri olsa da bütün pekmezlerin yapım süreci temelde aynıdır.

Şunu da belirtmek isteriz ki pekmez yapımında genellikle yaş dut tercih ediliyor olsa da dut kurusu ile de lezzetli bir dut pekmezi hazırlayabilirsiniz! 

Kaliteli ve lezzetli kuruyemişin adresi Kuruyemiş Borsası olarak yerli mahsül ürünlerimizden Ulukale yöresine ait dut kurusu ile lezzetli mi lezzetli bir dut pekmezi yapabilirsiniz!

O halde, dut pekmezi nasıl yapılır sorusunu yanıtlamadan önce bu leziz gıda için gerekli malzemelere bir bakalım:

  • Dut (en az 4 kg olmalı)
  • Su (dutun üzerini geçecek kadar eklenmeli)


Evet yanlış okumadınız! Lezzetli bir dut pekmezi tarifi için yalnızca dut ve su gereklidir. Eğer yeterli miktarda duta sahipseniz sizler için hazırladığımız bu yazımızı okuyarak en pratik ve en kolay şekilde dut pekmezi yapabilirsiniz.

Adım Adım Dut Pekmezi Yapılışı

kazanda dut pekmezi yapılışı

1. Adım: İlk olarak elinizdeki dutları bir kabın içerisine koyun ve dutların üzerini bir miktar geçecek şekilde su ekleyin.

2. Adım: Dutun rengi kızarana kadar yaklaşık 45 dakika pişirin ve bu sırada hafif hafif karıştırın.

Ek Bilgi: Dut kaynarken üzerinde oluşan köpüğü dakikada bir almaya çalışın.

3. Adım: Kaynayan dutları bir tülbent yardımıyla boş bir tencerenin içine sıkın.

4. Adım: Dutu süzdükten sonra suyunu yaklaşık 15 dakika daha kaynatın.

5. Adım: Dut pekmezi kaynadıktan sonra kaplara paylaştırın.

6. Adım: Ardından pekmez dolu bu kapları güneş gören bir yerde en az 2 gün bekletin.

7. Adım: 2 günün sonunda pekmezi bir tülbent ile süzün ve cam kavanozlara koyun.

8. Adım: Artık pekmeziniz hazır! Eğer isterseniz buzdolabında veya ağzı sıkı bir şekilde kapatılmış olarak oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Dut Pekmezi Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktaları

dut pekmezi

Dut pekmezi pişerken arada bir tadına bakın. Böylece tat anlamında herhangi bir sıkıntının oluşup oluşmadığını anlayabilirsiniz.

Kaynama sırasında çok fazla karıştırmamaya dikkat edin. Bu sayede dutların dağılmasının önüne geçebilirsiniz.

Pekmezi güneş gören bir yerde bekletiniz. Böylece tat ekşimesi gibi bir sorun ile karşılaşmazsınız.

Dut her mevsimde bulunması zor bir meyve olduğu için dut kurusu bu anlamda işinizi kolaylaştıracaktır. Ancak eğer kuru dut ile pekmez yapmayı tercih ediyorsanız su miktarını biraz daha arttırmanız gerekmektedir.

Pekmezin ekşimemesi için içerisine hiçbir zaman ıslak bir nesne değdirmeyin.

Dut Pekmezinin Faydaları Nelerdir?

Dut pekmezi, lezzeti ile olduğu kadar faydalarıyla da dikkatleri üzerine çeken bir besindir. Peki 9 adımda yapılabilen, lezzeti ile özellikle kahvaltıların göz bebeği olan dut pekmezinin faydaları nelerdir?

1. Kansızlığa İyi Gelir

Dut, demir açısından oldukça zengin bir meyvedir. Demir ise vücutta kan yapıcı etkisi ile bilinir. Özellikle pekmez şeklinde tüketilen dut, kansızlık tedavisinde kullanılan alternatif yöntemlerden bir tanesidir.

2. Bağışıklık Sistemini Destekler

İçinde bulunan alkaloidler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan dut pekmezi, hastalıklara karşı en etkili vitaminlerden bir tanesi olan C vitamini içerir. Böylece hastalıklara karşı vücut direnci desteklemeye yardımcı olur.

3. Kolesterolün Dengelemesine Yardım Eder

kıvamlı dut pekmezi

Dut pekmezinin bir faydası da LDL olarak bilinen kötü kolesterolü dengelemeye yardımcı olmasıdır. Yapısındaki postasyum sayesinde kolesterolün dengelemesine yardım eden dut pekmezi, aynı zamanda dolaşımdan kaynaklı damar hastalıklarının önüne geçmeye çalışır.

4. Kemik Gelişiminin Desteklenmesine Yardımcı Olur

Dut pekmezi kemik dokularının iyileşmesinde aktif bir role sahip olan kalsiyum ve demir içerir. Bu da kemik erimesi gibi birçok hastalığa karşı koruma sağlar. Özellikle gelişme çağındaki çocuklar için son derece önemli bir besin olan dut pekmezi düzenli bir şekilde tüketildiği takdirde kemiklerin güçlenmesine katkıda bulunur.

5. Vücuda Enerji Verir

Dut pekmezi, hızlı bir şekilde kana karışabilen bir özelliğe sahiptir. Bu nedenle yorgun ve halsiz hissedildiği zamanlarda tüketilen dut pekmezi, vücudun anlık enerji ihtiyacını kolayca karşılayabilir.

Yüksek miktarda karbonhidrat içeren ve bu nedenle iyi bir enerji kaynağı olan dut pekmezinin 100 gramında yaklaşık 300 kalori bulunur. A vitamini, B1 ve B2 vitamini içeren dut pekmezi, yüksek miktarda karbonhidrata sahiptir. Dolayısıyla hem enerji verici hem de kilo aldırıcı bir etkisi vardır.

6. Cilt Sağlığının Korunmasına Yardımcı Olur

Dut pekmezi, yaşlılıktan kaynaklı birçok cilt probleminin karşıtı olan antioksidanlar ve A, C ve E bakımından zengin bir besindir. Bilindiği üzere antioksidanlar cilde zarar veren serbest radikalleri nötralize eder.

Buna ek olarak dut pekmezinde bulunan vitaminler de cildin yenilenmesine katkıda bulunur. Dolayısıyla düzenli bir şekilde tüketilen dut pekmezi, cilt sağlığını olumlu yönde etkileyeci bir özelliğe sahiptir.

7. Karaciğer Sağlığına Katkıda Bulunur

Dut pekmezi, zengin içeriği ile karaciğerin işlevini arttırarak vücudu karaciğere bağlı rahatsızlıklardan koruyabilen bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda karaciğerdeki kanı arındırıcı bir etkisi bulunan dut pekmezi, karaciğerin güçlenmesine yardımcı olur.

Dut Pekmezi Nasıl Tüketilmelidir?

tahin ve pekmez

Dut pekmezi enerji veren oldukça sağlıklı bir besin olarak karşımıza çıkar. Dolayısıyla günün herhangi bir saatinde tüketilecek dut pekmezi, yan etkilere sebebiyet verebilir. Peki yüksek besin değeri ile tam bir enerji deposu olan dut pekmezi nasıl tüketilir?

İçindeki karbonhidrat miktarından dolayı enerji verici bir özelliğe sahip olan dut pekmezi, genellikle kahvaltılarda yanında tahin ile tercih edilen bir besindir. Öte yandan gece tüketildiği takdirde hem kilo almanıza neden olur hem de gereksiz bir enerji patlamasına yol açabilir.

Kahvaltı haricinde pasta ve keklerde de kullanabilirsiniz. Bu sayede beyaz şekere de bir alternatif yaratmış olursunuz. Ek olarak boğazınızı yumuşatmak için ılık bir suyun içerisine ekleyeceğiniz bir kaşık pekmez ile çok daha iyi hissedebilirsiniz.

Bu yazımızda lezzeti ile olduğu kadar faydaları ile de adından söz ettiren dut pekmezi nasıl yapılır, dut pekmezinin faydaları nelerdir sorularını cevaplamaya çalıştık. Siz de dut pekmezi yapmak için Kuruyemiş Borsası ayrıcalığıyla taze ve lezzetli dut kurularına kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Eğer isterseniz birbirinden lezzetli diğer kuru meyveleri de inceleyebilir ve arzu ettiğiniz ürünü Kuruyemiş Borsası üzerinden hızlı bir şekilde sipariş edebilirsiniz!

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.900,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat825,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.310,00 ₺ + KDV(%1)