Ahşap bir kase içinde bulunan kabuklu altın çilek meyveleri

Diğer bir adı İnka eriği olan altın çilek, sarı renkli, kâğıt gibi ince bir yaprağa sarılı olan bir meyvedir. Tam bir antioksidan deposu olduğu için altın çilek faydaları da oldukça fazladır. Parlak altın rengi ile sarı renkli bir domatesi andıran altın çilek faydaları ve kullanım ipuçları nelerdir birlikte bakalım.

Altın Çilek Faydaları Nelerdir?

Güney Amerika’da yüzyıllardır halk tarafından birçok hastalığın tedavisinde kullanılan bir altın çilek, tam bir şifa deposu olarak karşımıza çıkıyor. Peki sağlık için son derece değerli olan altın çilek faydaları nelerdir?

1. Bağışıklığı Güçlendirmeye Yardım Eder

C vitamini kaynağı altın çilek, içerisindeki polifenoller ile bağışıklık sisteminizin korunmasına ve düzenlenmesine yardımcı olmaya çalışır. Özellikle kış aylarında, soğuk algınlığına karşı vücut direncini arttırmak için düzenli olarak altın çilek tüketebilirsiniz.

2. Zayıflamaya Yardımcıdır

Masada bulunan bir kase içerisindeki altın çilek kurusu

Altın çilek içerdiği yüksek lif oranı sayesinde yağ yakımını hızlandırıcı bir etkiye sahiptir. Bu özelliği ile uzun süren bir tokluk hissi verir. Aynı zamanda metabolizmayı hızlandırarak zayıflamaya yardımcı olur.

Düşük kalorili bir meyve olduğu için ara öğünlerde günde 2 kere toplamda 10 adet altın çilek kurusu tüketerek formda kalmayı kolaylaştırabilirsiniz. Tabii şunu da bilmek gerekir ki hiçbir yiyecek tek başına kilo verdirmez, bunun yanında diğer yediklerinize de dikkat etmeniz gerekir.

Tok kalmanıza yardımcı olabilen diğer meyvelerden bir tanesi olan hurma için Hurma Faydaları ve Vücut Sağlığına Etkileri adlı yazımıza bakabilirsiniz.

Ayrıca sizler için hazırlamış olduğumuz diğer yazılarımız için blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

3. Karaciğer ve Böbrekler İçin Faydalıdır

Altın çilek faydaları bakımından, karaciğer ve böbrek sağlığını olumlu etkileyebilen bileşenleri barındırır. Lenfatik sistemdeki fazla yağın ve tuzun atılmasına yardım eder. Unutulmamalıdır ki karaciğer, vücudun ana detoks organıdır ve bu nedenle özellikle önemlidir.

4. Kansere Karşı Koruyucu Bir Etki Sağlamaya Çalışır

Bir avuç içerisinde taze altın çilek

Altın çilek, içerisinde barındırdığı A vitamininin aktif bir bileşeni olan beta karoten ve fenolik asit sayesinde kansere karşı koruyucu bir etki göstermeye çalışır. Sahip olduğu C vitamini ile hücrelerde biriken serbest radikallerin engellenmesine yardımcı olur. Bu sayede kansere karşı koruyucu bir etki sağlamaya çalışır.

5. Kemiklerin Korunmasına Yardımcı Olur

Altın çilek, içerdiği yüksek potasyum ve K vitamini ile kemik sağlığınızın korunmasına yardımcı olmaya çalışır. Bilindiği üzere K vitamini, yağda çözünen bir vitamindir ve bu da hem kemik hem de kıkırdak sağlığı için oldukça önemlidir.

Düzenli olarak altın çilek tüketimi ile kemik ve iskelet sağlığı olumlu bir şekilde etkilenebilir. Böylece osteoporoz gibi kemik rahatsızlıklarına karşı bir koruma sağlanabilir. Ayrıca altın çilek, gelişim çağındaki çocuklarda omurga gelişimini desteklediğinden dolayı çocukların da tüketebileceği bir meyve olarak karşımıza çıkar.

6. Kan Şekerinin Dengelenmesine Katkıda Bulunur

Altın çilek, düşük glisemik endekse sahip bir meyvedir. Diyabeti olan kişiler için özellikle tavsiye edilen altın çilek, kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardımcı olur. Bu nedenle şeker hastaları tarafından da tüketilebilmektedir. Fakat her zaman söylediğimiz gibi daha önceden denemediğiniz bir yiyeceği tüketmeden önce doktorunuza danışmakta fayda var.

7. Kolesterol Seviyesinin Dengelenmesine Katkı Sağlar

Altın çilek, linoleik ve oleik asit gibi yağ asitleri içerir ve bu bileşenler de kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilmektedir. Ayrıca altın çilek, kandaki LDL olarak adlandırılan kötü kolesterolü düşürmeyi sağlayabilen bir çeşit antioksidan olan fitosterol içerir.

8. Göz Sağlığını İyileştirmeye Yardımcıdır

Kabuklu ortadan ikiye ayrılmış altın çilek

Altın çilek, göz hastalıklarına karşı koruma görevinde bulunan karotenoid açısından zengin bir meyve olarak karşımıza çıkar. Bu nedenle içerisinde bulunan yüksek karotenoid miktarı sayesinde göz sağlığınızın korunmasına yardımcı olmaya çalışır.

Göz hastalıklarının önlenmesine yardımcı olabilen altın çilek, yaşlanmaya bağlı korneanın aşırı büyümesinin de önüne geçmeye çalışır. Ayrıca, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilen kataraktı da engelleyebilen bir etkisi vardır.

9. Hafıza Kaybının Önüne Geçmeye Çalışır

Karoten, B1 vitamini, B2 vitamini ve B3 vitamini içeren altın çilek içeriğindeki bu bileşenler sayesinde hafıza kaybının önlenmesine yardımcı olmaya çalışır. Siz de düzenli olarak altın çilek tüketimi ile gündelik hayatın yoğun temposundan kaynaklanan unutkanlıkların önüne geçebilirsiniz.

10. Cilt Sağlığını Korumaya Çalışır

Altın çilek, cildin yaşlanmasını geciktirici olan antioksidanlar açısından zengindir. Ciltte hasara neden olan bileşiklerin oluşumunu engellemeye çalıştığı gibi ciltteki gerginliği de arttırmaya yardımcı olur. Böylece cildin daha genç ve sağlıklı olmasına katkı sağlar. Bununla birlikte cildi güneşin zararlı etkilerine karşı da korumaya çalışır.

Altın Çilek Kullanımı İçin Öneriler

İki farklı kasede altın çilek kurusu ve taze altın çilek

Özellikle ara öğünlerin vazgeçilmezi olan altın çilek, kuru veya yaş olarak iki şekilde de tüketilebilir. Ancak altın çilek faydaları için eğer bu meyveyi tek başına yemeyi tercih etmezseniz birbirinden farklı şekillerde de tüketebilirsiniz. Peki altın çilek kullanımı için ipuçları nelerdir?

  • Smoothie yaparken kullanabilirsiniz. Özellikle diyet zamanları hazırlanan smoothie karışımına eklenen altın çilek, kilo vermeyi hızlandırmaya yardım eder.
  • Yulaf lapasına veya yoğurda ekleyerek farklı bir tat elde edebilirsiniz. Bu sayede yağ yakımını da hızlandırabilirsiniz.
  • Pasta ya da kurabiye yaparken kullanabilirsiniz. Pasta yaparken hamuruna ekleyeceğiniz altın çilek ile benzersiz bir tat yakalayabilirsiniz.
  • Salatalarınıza ekleyebilirsiniz. Böylece hem sağlıklı bir öğün yapmış olur hem de altın çilek faydalarından yararlanabilirsiniz.

Siz de altın çilek faydalarından yararlanabilmek için Kuruyemiş Borsası üzerinden ürünlere kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Eğer isterseniz birbirinden lezzetli diğer kuru meyveleri de inceleyebilir ve arzu ettiğiniz ürünü hızlı bir şekilde sipariş edebilirsiniz.

Yorum yap

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler

altın çilek kurusu 5kgaltın çilek kurusu
Altın Çilek
İndirimli fiyat1.900,00 ₺ + KDV(%1)
ananas kurusu 5kgananas kurusu
Ananas Kurusu
İndirimli fiyat825,00 ₺ + KDV(%1)
Antep Fıstık Draje - Sütlü ÇikolatalıAntep fıstıklı sütlü draje
Antep Fıstık Draje - Sütlü Çikolatalı
İndirimli fiyat1.310,00 ₺ + KDV(%1)